Понад рік добивалася мобілізації: як військова Олена Солюк очолила відділення саперів

Ексклюзив ТСН

Олена Солюк на псевдо “Монка” служить у 59-й бригаді та командує відділенням саперів. Жінка понад рік добивалася, щоб її мобілізували, і тепер захищає Україну.

Про це йдеться у сюжеті кореспондентки ТСН Наталії Нагорної.

Олена Солюк – виконувачка обов'язків командира інженерно-саперного відділення 1-го стрілецького батальйону 59-ї бригади на позивний “Монка”. Військовій – 47 років, вона з Миколаєва. У неї дорослий син, сама вона вдова і останні 10 років була волонтеркою та допомагала 59-й бригаді, яка обороняла її рідне місто. Рішення приєднатися до хлопців ухвалила для себе вже давно, та наважилася лише наприкінці минулого року. Але вже встигла врятувати своїм бійцям життя і майно.

Вона зазначає, що наче відчула, що потрібно переїжджати з місця перебування. Поки побратими були на виїзді, перевезла речі. Згодом будинок, де раніше жили військові, обстріляли російські терористи.

“Ми тільки переїхали звідси, як на це місце прилетіли “касети”, – каже захисниця України.

Близько року Олена витратила на те, щоб її без військової підготовки все ж мобілізували до війська – тепер навіть не уявляє, як так довго витримала в цивільному житті, та не певна, чи матиме сили повернутися.

“Коли ти повертаєшся додому, спілкуєшся з людьми. Ти поясниш, а вони не розуміють, що тут відбувається. Що кожної хвилини ти не знаєш, що станеться”, – каже “Монка”.

Спеціалізація у Олени нелегка – вона командує інженерно-саперним відділенням, тому й позивний у неї вибуховий “МОНка” – протипіхотна уламкова міна.

Командиркою вона стала вже за декілька місяців служби, хоча саперного досвіду й не мала, а тому всьому навчалася. Попередній командир відділення загинув, ідея призначити на цю посаду жінку спочатку видалася командиру Максиму Богачуку ризикованою. Військовий каже, про ухвалене рішення не пожалкував.

Олена пояснює – прийшла до армії з бізнесу, тому командувати їй не звикати.

Кілька місяців тому Олена стала бабусею, але маленька Соломія – не привід полишати фронт. Наразі у своєму житті, яке так різко змінилос, Олена впевнена лише в одному – з окупантами миритися не буде.

“Однозначно, ворогові руку я не потисну і переговорів не сприйму”, – каже Олена.

▶ На YouTube-каналі ТСН можна переглянути за цим посиланням відео: ТСН 07:00 за 20 березня 2024 року | Повний випуск новин

Нагадаємо, Херсонщину росіяни без упину атакують безпілотниками, а обласний центр – під безперервним вогнем артилерії.

Читайте також: 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *