Два роки від перемоги у боях під Мощуном: який вигляд має селище і що кажуть місцеві

Ексклюзив ТСН

Бої за Мощун – називають одними із ключових у обороні країни на початку 2022 року. Сьогодні тим подіям, а саме – перемозі українських військових над росіянами, виповнюється рівно два роки.

Про це йдеться у сюжеті ТСН. 

Мощун і досі не повністю відновлений

Мощун – невеличке село, що оточене лісом та поймою річки Ірпінь. У перші дні після звільнення Мощуна усюди були руїни, спалена техніка, тіла окупантів та домашні тварини, які уціліли.

Єдиною людиною, яку наприкінці березня 2022 року тут застали наші солдати – була пані Лідія, вона не виїжджала. Виходила лише готувати їсти, і гасити пожежі, після прильотів. Чим вберегла свою і деякі сусідські хати.

Зараз пані Лідія каже, що у селі дехто відновлює оселі самостійно, їй вікна поставили волонтери. А посічений осколками дах ще не міняли, хоч держкомісія і була. Зараз Мощун і досі у руїнах. 

Староста Вадим Жердецький, каже, що держпрограма із відновлення була ухвалена лише рік тому. А от далі виявилося – що генплану немає, у якому були б і дачні будинки, яких теж тут вистачає, і які також постраждали. Тому відновлення і гальмувалося. І от з початком цього року проблему ніби вирішили.

“У нас до 30 чоловік вже отримали сертифікати на купівлю житла. А решту – стоять вже прийняти оброблені заявки на отримання коштів для відбудови своїх помешкань”, – каже він. 

У селищі на зараз відновлено будинок культури і ФАП, центр допомоги та всі дороги, і ще кілька десятків будинків за рахунок волонтерів та фонду відбудови Мощуна. Але масштаби руйнувань всерівно не приховати –  із 470 будинків, жодного без пошкоджень. А від половини – залишився тільки фундамент.

Бої за Мощун

У Мощуні були одні із найзапекліших боїв під час оборони Києва. Тут росіяни намагалися обійти українських військових, об яких “поламали зуби” в Ірпені та біля Бучі, і поблизу Гостомеля. Артилерії в окупанта було без ліміту, десятки гелікоптерів і цілі колони бронетехніки, які намагалися форсувати річку Ірпінь, бо звідси до столиці менше 10 кілометрів, пригадує один з оборонців Мощуна, екскомандир 4 роти тероборони 204 батальйону Олександр Кононенко

Ті понад 3 тижні безперервних боїв, каже Кононенко, важко і згадувати. Вірить – про звитяги бійців Збройних сил і Національної гвардії, тероборони й сил спеціальних операцій ще писатимуть книжки та зніматимуть не одне кіно. А ще втішається, бо хоч Мощун і досі сильно поруйнований – до нього повернулися люди, понад 80% жителів.

▶ На YouTube-каналі ТСН можна переглянути за цим посиланням відео: ТСН 20:00 за 22 березня 2024 року | Повний випуск новин

Нагадаємо, що під час ракетної атаки по Запоріжжю окупанти вдарили по дамбі ДніпроГЕС.

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *