“Вдівці”, “багатодітні” батьки та маршрути на гугл-мапах: як чоловіки тікають від мобілізації та війни

Війна

Начальниця пресслужби Чопського прикордонного загону, що на Закарпатті, Олена Трачук каже, що від 24 лютого 2022 року до 21 березня 2024-го прикордонники задокументували та ліквідували 27 каналів незаконного переправлення чоловіків через державний кордон України. Крім того, загалом за період повномасштабного вторгнення затримали 39 організаторів і 32 пособників.  

Про це вона розповіла виданню “Еспресо.Захід” .

Олена Трачук нагадала, що в Україні наразі не передбачена кримінальна відповідальність за спробу незаконно перетнути кордон. За ґрати відправляють лише переправників. Тож чоловіки, яким не вдалося перетнути кордон з першого разу, роблять другу чи навіть і третю спробу.

За її словами, організаторам таких схем живеться доволі непогано і вони навіть не намагаються тікати з України. Переправниками часто стають таксисти, які підвозять людей до кордону.

“Нещодавно ми викрили такого. Чоловік спілкувався з пасажирами і якщо помічав, що це вихідці зі східних регіонів, пропонував, що підвезе до кордону, покаже, куди йти, аби потрапити в іншу країну. За це брав 2500 доларів США”, – розповіла начальниця пресслужби Чопського прикордонного загону.

Іноді ухилянтам допомагають неповнолітні, адже вони не несуть кримінальної відповідальності. 

Маршрути на гугл-мапах

Вона пригадала випадок, коли прикордонники затримали харків’янина та полтавця, які намагалися перетнути кордон зі Словаччиною, однак у підсумку опинилися на дереві, звідки їх діставали рятувальники. 

Так, чоловіки приїхали на Закарпаття, дочекалися темряви й пішли за тим маршрутом, який уклали самостійно за гугл-мапами. Коли дійшли за межі населених пунктів, побачили, що там усе в воді.

Коли вони зрозуміли, що самостійно звідти не виберуться, подзвонили на номер екстреної допомоги.

Трагічний випадок стався на території відділення прикордонної служби “Княгиня”, яке розташоване в горах. Тут прикордонний наряд, який патрулював місцевість, знайшов знесиленого чоловіка, який уже не міг рухатись і просто лежав на землі. 

Чоловік намагався дістатися до Чехії, але збився зі шляху. Коли долав скелі, то не зміг втриматись, впав і котився 400 метрів. 

Знесиленого чоловіка виявив наряд прикордонників. Його відразу нагодували та напоїли. Після того, як “швидка” забрала його до лікарні, в чоловіка виявили обмороження ніг.

За словами Олени Трачук, аби знайти правопорушників, прикордонникам допомагають службові собаки, часто застосовують БПЛА, а ввечері тепловізори. Також підіймають гвинтокрили.

Влітку 2022 року одного з втікачіи виявили за дверима туалету потяга. Як встановили пізніше, правопорушник пробрався у вагон, доки поїзд перебував у місці відстою залізничної станції.

Пасажир планував виїхати за межі України поза контролем і таким чином уникнути мобілізації.

“Вдівці” й “багатодітні батьки”

На початку вторгнення Росії прикордонники затримали киянина з двома дітьми в пункті пропуску “Малий Березний”. Коли його документи перевіряли, чоловік розповів, нібито самостійно виховує двох синів у зв’язку зі смертю дружини.

Проте документи були підроблені –  “вдівцеві” відмовили в перетині кордону.

Олена пригадує ще одну історію: один чоловік надав документ  нібито він багатодітний батько, має трьох дітей, і використав це як підставу, аби виїхати за межі України.

“Ці документи інспектори почали вивчати. Виявилося, що його діти є громадянами Таджикистану. Сам чоловік теж був такої ж зовнішності, пояснив, що коли жив на території Таджикистану, одружився з українкою, набув наше громадянство і залишився мешкати тут. Коли ми запитали, де живуть діти, він пояснив, що діти також у Таджикистані, вони не відмовлялися від громадянства. Однак там вони мешкають з іншими двома його дружинами – у них це дозволено законодавством”.

Інспектори встановили, що документи були підроблені. Коли папери перевіряли спеціальною технікою, виявили, що там був текст, виправлений хімічним шляхом, а поверх нанесений новий текст. Тобто самі бланки були оригінальні, але на них нанесені інші дані.

Нагадаємо, командувач Сухопутних військ ЗСУ Павлюк пояснив висловився про мобілізацію в Україні та скандали з представниками ТЦК та СП.  

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *