Священник пояснив, ким є окупанти з точки зору релігії: “Бог на боці того, хто захищається!”

Ексклюзив ТСН

Ієрей ПЦУ, доктор богословʼя Костянтин Корза закінчив спеціальні курси, отримав необхідні сертифікати і просто в себе вдома, в селі під Києвом, збирає ударні дрони для ЗСУ.  

Із священником поспілкувалась кореспондентка ТСН Неллі Ковальська. 

Священник власноруч будував храм

Священник вдома збирає ударні дрони для ЗСУ. Хоча ще два роки тому цей священик, отець Костянтин, займався геть іншою роботою — власноруч будував храм. Адже за світською освітою він архітектор. А за церковною — доктор богослов’я папського східного інституту. 

Священиком він став лише п’ять років тому. Це січень 2019-го, перше велике свято після отримання Томосу — Водохреща. 

Панотець почав допомагати ЗСУ після публікацій у пропагандистських росЗМІ

Втім, жити, як мріяв – бути панотцем у селі і займатися своєю паствою – довго не вийшло. Корективи внесла війна. Він згадує – у перші дні війни прочитав велику статтю, що була розміщена у одній з російських агенцій. Одразу зрозумів – як саме українців будуть “звільняти”.

“Розстріли, концтабори, табори виховні, коли було відомо з перших днів війни, що українців, які не бажають бути разом з Росією, будуть заганяти в вагони для худоби – і до Магадану. Окрім того, що я не хочу туди їхати, я не хочу, щоб мої парафіяни туди їхали. Як священник я маю захищати мою паству не тільки духовно, але і фізично. Як я можу захистити? Я можу щось зробити, щоб її не втратити”, – каже священник.

Два роки він донатив, купував на фронт автівки, робив для бійців снеки з продуктів своєї ферми. Згодом усвідомив – цього замало. Рішення збирати ударні дрони прийшло зненацька: колись отець Костянтин працював ювеліром, має навички роботи з паяльником. Швидко пройшов спеціальні курси. І за тиждень зібрав перші свої два дрони.

Панотець вважає окупантів самогубцями

До правила, згідно з яким священник не має права брати до рук зброю, отець Костянтин ставиться філософськи. 

“Дійсно, як священник я не можу брати зброю до рук. Але я можу щось зробити, щоб допомогти нашим захисникам захистити і вибороти перемогу. Я роблю механічну його частину, яка потім буде навантажена бойовою частиною і перетвориться на зброю. Але. Зброя перш за все – це попередження ворогу. Вона може бути на складах, в сховищі чи в руках у воїнів, ми можемо її використати чи не використати. Якщо він виходить на це – це його рішення, що проти нього буде застосована наша зброя. Фактично, кожен ворог, кожен окупант – він самогубець. Бо він бачить, що на нього чекають зі зброєю”, – каже священник. 

Отець Костянтин нині працює – від ранку до вечора набиває руку. Він хоче збирати по одному дрону на день. Після збирання  дрони він відправляє на тестування. Кожен випробовують з вагою, сертифікують і тільки після цього відправлять на фронт. 

Запчастини отець Костянтин купує на гроші, які йому донатять підписники з соцмереж та друзі. А ще – він ані на секунду не сумнівається у тому, що ми переможемо.

“Бог на боці того, хто захищається!”, – каже він. 

▶ На YouTube-каналі ТСН можна переглянути за цим посиланням відео: ТСН 12:00 за 25 березня 2024 року | Повний випуск новин

Нагадаємо, Зеленський емоційно відреагував на ракетний удар по Києву і звернувся до партнерів.

Читайте також: 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *