Щойно земля підсохне, можна починати готувати грядки до висівання насіння та саджати рослини.
Агрономи радять сіяти овочі на городі в такій послідовності.
Що посадити у квітні
- В першій половині квітня сіють всіляку зелень – петрушку, пекінську капусту, кріп, листову гірчицю, шпинат, салат, а також редиску, горох, боби. Повторний посів салату, кропу, редиски продовжить терміни їх споживання (можна сіяти до 20 червня).
Петрушку треба сіяти якомога раніше, поки земля дуже волога, в родючий, бажано не кислий ґрунт. Насамперед потрібно посіяти також кріп, листовий і качанний салат.
Шпинат дуже скоростиглий, тому його можна використовувати як попередника перед основним садінням інших овочів. Насіння перед посівом краще замочити на добу-дві.
Редиску, моркву й буряк для раннього врожаю теж можна сіяти якнайшвидше.
- Після них висівають холодостійкі культури, які проростають вже за 3-5 градусів тепла – моркву, цибулю, петрушку, пастернак.
- Наприкінці квітня, якщо вирощена розсада ранньої білоголової та цвітної капусти має 5–6 листків і пройшла загартування, її висаджують у відкритий ґрунт.
- Також у квітні у відкритий ґрунт, не витрачаючи часу на вирощування розсади, можна висівати холодостійкі декоративні квіти та злаки: в'юнок триколірний, годецію, гіпсофілу, календулу, космею, льон великоквітковий, люпин, мак, матіолу, фацелію. Якщо посіви вкрити, паростки з'являться швидше.
Що садити у травні
Теплолюбні огірки, квасолю, кавуни, гарбузи, кукурудзу потрібно садити, коли земля прогріється до 11–13 градусів, тобто у травні.
У відкритий ґрунт на початку травня можна висаджувати ранню капусту, буряк, моркву, цибулю, часник, редис, салат, квасолю, горох. Якщо початок місяця буде холодним, посів краще відкласти до середини місяця. В кінці місяця посадіть теплолюбні огірки, кабачки, гарбуз, кукурудзу.
Які культури сходять найшвидше
Найпершим сходить горох – уже через 6 днів після висівання, через 7-8 днів – кукурудза, огірки, квасоля, редька. За 10 днів проростають капуста, щавель і буряки. Паростків баклажанів, цибулі, кабачків, моркви та ревеню можна очікувати через 2 тижні. А найдовше сидить у землі кріп, петрушка, пастернак і перець – до 16 днів.
Читайте також: