Йшли до окупантів з білою ганчіркою на швабрі: як жителі Київщини рятувалися від озвірілих росіян

Ексклюзив ТСН

Офіційною датою звільнення Київщини від російських загарбників є 2 квітня. Але ще за тиждень до цього 2022 року Гостомель, Буча та Ірпінь указом президента отримали почесне звання міста-героя. Після успішного визволення околиць української столиці від російських загарбників туди стали масово повертатися люди та відновлювати свої зруйновані домівки.

Історії людей, які зробили своє місто-героєм, іноді навіть ціною власного життя – про це в сюжеті ТСН.

Як Юрій та Аліна організували евакуацію з Гостомеля

24 лютого 2022 року житель Гостомеля Юрій знімав на мобільний телефон те, як російські вертольоти летять бомбити аеродром.

А згодом бої вже були просто на вулицях Гостомеля. Побиту ворожу техніку таі розкидані тіла окупантів люди теж фільмуватимуть на відео. Після такого нечуваного опору окупанти заборонили місцевим ходити вулицями.

9 березня мав бути евакуаційний коридор, проте до автобусів більшість мешканців Гостомеля окупанти не пропустили.

Ще один коридор був оголошений наступного дня. Але з Гостомеля до Бучі, де чекали автобуси, треба було дістатися самим. Юрій ретельно продумував, як подолати цей маршрут, дізнавався, де які окупанти стоять – де лояльніші, а де геть скажені.

В якийсь момент він вирішив діяти – вийшов на роздоріжжя і став кричати, щоб люди готуватися виїжджати. І тут постало питання – хто ж буде їхати першим і вестиме переговори з ворогами на блокпостах? До Юрія в машину погодилася сісти Аліна.

Вона – продавчиня в магазині промтоварів. 2014 року виїхала з окупованої Луганщини, тож вміла говорити російською і вже знала, як вести діалог з окупантами.

Колона цивільних авто рушила в бік Бучі, де стояли евакуаційні автобуси. Всі з білими прапорами та білими пов'язками.

Білу ганчірку Аліна почепила просто на швабру. Ось так – швабру вгору, руки теж – вони й пішли до окупантів на першому ж блокпості. Тоді окупанти їх пропустили.

На другому блокпості їм пощастило. Окупанти вмостилися обідати. Рушили далі. І поки їхали, з різних вулиць і провулків до них доєднувалися інші машини. Допоки доїхали до офіційної колони з автобусів, то кінця їхньої колони з легковиків не було видно.

Маршрут, яким Юрій з Аліною вивели людей з окупації, потім переказуватимуть одне одному. І цими вуличками люди тікатимуть ще кілька днів.

Юрій повернувся до Гостомеля

Після деокупації Юрій одразу повернувся додому і був серед тих, хто повернув український прапор на будівлю селищної ради. А ще зафіксував, те що залишив після себе непроханий “рускій мір”. А ще – привіз багато хліба.

Юрій повернувся з родиною додому попри те, що рідна хата розбомблена.

“Площа в місті дещо відновлена. Там, де були вирви, уже все засипано і, схоже, буде нова бруківка. Ось вона складена збоку. Красуються нові магазини. І вже на робочому місці Аліна. Колись переселенка з Луганщини, а нині мешканка міста-героя Гостомеля, вона більше не розмовляє російською! – йдеться у сюжеті ТСН.

▶ На YouTube-каналі ТСН можна переглянути за цим посиланням відео: ТСН 15:00 за 1 квітня 2024 року | Повний випуск новин

Нагадаємо, волонтер розповів про звірства росіян на Київщині.

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *