Наслідки російської навали: який вигляд мають Буча та Ірпінь, які нещадно нищила армія Путіна

Ексклюзив ТСН

В Ірпені внаслідок запеклих боїв навесні 2022 року було зруйновано 70% соціальної та житлової інфраструктури.
Пошкоджено 3247 житлових будинків. Із них 560 – це багатоповерхівки. Двадцять висоток відновленню не підлягають. Їх демонтували разом із фундаментом. Геть знищені були і півтори тисячі приватних будинків. Загальні збитки становлять понад 25 мільярдів гривень. Станом на 2024 рік майже повністю відновлена соціальна інфраструктура.
Відбудовано 37 котелень, 11 амбулаторій, 6 лікарень, 10 шкіл та 12 садочків.

Про це йдеться у сюжеті ТСН. 

Ситуація в Ірпені

“Місце, яке дуже швидко повертає до страшних спогадів весни 2022-го. Зруйнований під час оборони столиці Романівський міст. Поряд вже збудували новий, а ось тут все залишили як було. Бо планують зробити меморіал. Дорога життя якою люди втікали з Бучі та Ірпеня, перекинута автівка. А ось там, під мостом, де ховались від обстрілів десятки родин – купи дитячих іграшок”, – каже ведучий ТСН Святослав Гринчук. 

Журналістка Ірпінської міськради Катерина Тертенюк каже, що в місті є такі багатоповерхівки, які довелось повністю розібрати. 

“Ось одна з уже легендарних робіт, що їх на Київщині залишив загадковий художник Бенксі. Її зберегли. Хоча саму будівлю, на якій з'явилося графіті – теж  довелось демонтувати”, – зауважує ведучий ТСН. 

Відновлення “Титану” – найвищого будинку в Ірпені

Деякі із пошкоджених будинків виявились придатними до відновлення.  До одних – мешканці  вже повернулися. Інші – ще треба готувати до повторного заселення. Одна з будівель що отримала друге життя – це “Титан”. Знаменита 18-поверхівка, одна з найвищих в Ірпені.

У “Титан” було 10 прямих влучань. На щастя, усі мешканці на той час уже виїхали. Пані Ірина, голова ОСББ каже: після російських снарядів будинок був схожий на розірвану ганчірку. А згодом – вороги ще й тут квартирувались.

“Коли надіслали перше фото. Крім сліз – нічого більше не було. Були двері вибиті, на яких було написано занято, а в одній з квартир було написано балончиком для фарби на телевізорі написано “Росія 24”, – каже голова ОСББ Ірина Чернишова. 

На ремонт велетенського будинку пішло 20 мільйонів гривень. 2 – зібрали самі мешканці. Решта – від влади, меценатів та просто небайдужих які допомагали донатами.

Яка ситуація у Бучі

У Бучі теж триває відновлення житлових будинків. 

Є будинки, які і досі потребують масштабнішого ремонту, як зовні – де залишається чимало слідів від ворожих снарядів, так і зсередини – на коридорах де-не-де все ще сліди кіптяви.

Ольга Виноградова – керівниця керівної компанії каже: усі необхідні листи та заявки – оформили. Чекають  на подальшу допомогу від міста та держави.

“Вулиця Вокзальна уже одна з візитівок Бучі. У березні 2022-го – лежала в руїнах. У 23-му – тут був справжній мурашник – робили усе і одразу: будинки, огорожу, тротуари, дорогу,  комунікації. Нині – не знаючи передісторії, нізащо не скажеш, що ця затишна і акуратна вуличка пережила справжній жах і фактично народилась заново”, – йдеться у сюжеті ТСН. 

Стіна пам'яті із іменами вбитих росіянами жителів Бучі

На вулиці Яблунській рашисти безжально розстрілювали місцевих. Тіла частини убитих потім знайшли у великій братській могилі біля місцевого храму. Нині там постала “Стіна памʼяті” із іменами убитих рашистами бучанців. Цих імен близько шести сотень.

Отець Андрій – настоятель храму, у якому відспівували жертв окупантів. Розповідає: сюди регулярно приїжджають іноземні делегації. І гості все частіше запитують священика – чому українцям, мовляв, не вдається домовитись з ворогом, аби зупинити війну. На що панотець завжди має дуже чітку  відповідь.

“У нас в Бучі за 10 років війни загинуло більше 200 військових, за лише місяць “рускава міра” – більше 550 людей, тобто 10 років – і місяць окупації. Ми воюємо не тому шо ми кровожерні, а тому, що в нас немає іншого вибору, росіяни хочуть знищити нашу державу, знищити нас”, – каже настоятель храму Андрій Галавін. 

Читайте також: Битва в Гостомелі, знищення “Мрії” та чому на Київщині не готувалися до наступу РФ: розповіді очевидців

▶ На YouTube-каналі ТСН можна переглянути за цим посиланням відео: Новини ТСН 13:00 за 1 квітня 2024 року | Новини України

Нагадаємо, волонтер розповів про звірства росіян на Київщині.

Читайте також:

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *