Не тільки для краси: навіщо треба сіяти чорнобривці на кожному городі

Різне

Чорнобривці – одні з найпопулярніших квітів, які ростуть на клумбі кожної української господині. Але вони не лише є окрасою для обійстя, а ще й можуть бути вкрай корисними для ґрунту чи боротьби зі шкідниками та різноманітними хворобами городніх культур. Розповідаємо, яка користь чорнобривців і навіщо їх треба мати на своєму городі.

Для чого сіяти чорнобривці: яка користь для ґрунту та овочевих рослин

  • Чорнобривці захищають ґрунт від виснаження. Завдяки своїй розгалуженій кореневій системі та густому листю квіти захищають ґрунт від пересихання та ерозії, утримуючи вологу всередині. Також чорнобривці насичують виснажену землю всіма необхідними поживними речовинами і покращують структуру ґрунту.
  • Захищають город від шкідників. Завдяки своєму різкому характерному запаху чорнобривці відлякують від городу гризунів і слимаків, тим самим зберігаючи урожай овочів та ягід.
  • Корисні для зростання та розвитку овочів. Якщо посіяти чорнобривці поряд з грядками, то овочеві культури ростимуть здоровими й міцними, оскільки квіти покращують ґрунт, затримуючи вологу всередині й насичуючи необхідними мікроелементами.
  • Захищають томати від фітофтори. Щоб зберегти помідори від фітофтори, треба восени внести в ґрунт подрібнені стебла чорнобривців і перекопати ділянку. Тоді наступного сезону ви збережете томати від цієї хвороби і зберете потрійний урожай.

Які рослини можна підживлювати добривом із чорнобривців

А ще чорнобривці можна використовувати як органічне добриво для рослин і кущів. Для цього треба зібрати 300 грамів верхньої частини квітів – суцвіття та стебла, подрібнити й залити окропом. Дати настоятися 48 годин і розвести водою у співвідношенні 1:10. Таким підживленням можна поливати городину, кущі та квіти, добриво прискорить їхнє зростання і розвиток.

  • Овочі. Підживлення з чорнобривців підійде для перцю, баклажанів, помідорів, буряка, моркви, картоплі та гарбузів.
  • Квіти. Добривом із чорнобривців підживлюють квіти, які мають бутони – троянди, тюльпани, нарциси та гладіолуси.
  • Ягідні кущі. Підживлення підійде для аґрусу, малини та смородини.
  • Зелені листкові салати та різноманітна зелень. Добриво можна використовувати для підживлення шпинату, петрушки та кропу.
  • Полуницю та ожину також можна підживити добривом із чорнобривців.

Читайте також:

Які квіти варто посадити зараз, щоб тішили цвітінням все літо

Дайте їм спокій: 4 рослини, які не можна обрізати навесні

2 ложки цього підживлення – і морква ростиме швидше: зберете втричі більший урожай

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *