В Росії – “бавовняний” день: подробиці удару по заводу з виробництва “Шахедів”, НПЗ та блекаут у Криму

Ексклюзив ТСН

У Росії знову щось коїться – 2 квітня безпілотники атакували завод з виробництва дронів-камікадзе “Шахед” у Татарстані та нафтопереробний завод “ТАНЕКО” в Нижньокамську. Відтепер дронів у рашистів стане менше. ГУР провело унікальну спецоперацію.

Все, що відомо про знищення заводів – в ексклюзиві TSN.ua. розповіла Вікторія Гнатюк.

Зустріч Зеленського та атака безпілотників на Росії – збіг?

Ще 1 квітня президент Володимир Зеленський зібрав усіх керівників ГУР, СБУ та ЗСУ, де три години говорили про виробництво українських дронів, а вже 2 квітня у Росії сталася чергова атака дронами – так би мовити, показали, що не жартували.

Що відомо про атаку

Дрони атакували Росію під ранок 2 квітня, удар припав на завод у Татарстані в місті Єлабуга. Влада суб'єкта РФ Республіки Татарстан заявила, що “крайнє важна сахранять спакойствіє”.

“Утром на предприятия Татарстана в Елабуге и Нижнекамске была совершена атака беспилотных летательных аппаратов. Серьезных разрушений нет, технологический процесс предприятий не нарушен. В Елабуге, к сожалению, есть пострадавшие в результате разрушения помещения. Им оказывается вся необходимая помощь. Все службы находятся в повышенной готовности. Сейчас крайне важно сохранять спокойствие и не поддаваться панике, которую намеренно пытаются посеять те, кто совершил это преступление”, – заявили в РФ.

Але у свідченнях вони плутаються. Наприклад, генеральний директор ОЕЗ “Алабуга” Тимур Шагівалєєв заявив, що український дрон “атакував гуртожиток”.

Відверта брехня рашистів і докази американців

Ну, звісно, Україні ж нікуди подіти гроші, тож вирішили запустити безпілотник по гуртожитку в Татарстані. Навіть звучить смішно, але зомбоящик сказав, що атака по гуртожитку, отже, так і є. Але є нюанс. Рік тому цей самий гендиректор “Алабуги” Тимур Шагівалєєв у сюжеті місцевих ЗМІ засвітив виробництво ударних дронів.

Сьогодні прилетіли “привіти” тим, хто вже рік збирає ударні дрони, щоб тероризувати населення України. А сьогодні Шагівалєєв кривить душею, розповідаючи про те, що “атакували гуртожиток студентів”.

“Студентів”, які вже рік збирають зброю для вбивства українців. Тому важливо не плутати причинно-наслідковий зв'язок. “СВО” – це агресивна війна проти України, яку розпочав Путі, і тепер наслідки цієї війни наздоганятимуть усіх його рабів.

Комплекс хостелів теж зазнав атаки, його побудували для працівників особливої економічної зони та студентів місцевого коледжу “Алабуга Політех” 2022 року. Тож це вже як наслідок. А самою ціллю безпілотника був завод, на якому збиралися ті “Шахеди”, які росіяни маркують під “Герань-2”.

Білий дім опублікував супутниковий знімок, який є доказом будівництва в російській Республіці Татарстан заводу з виробництва іранських дронів-камікадзе, якими Росія знищує цивільну інфраструктуру в Україні. За даними американської розвідки, завод із виробництва дронів будували в так званій спеціальній економічній зоні “Алабуга” за сотні кілометрів на схід від Москви. Підготовчі роботи з будівництва потрапили на супутникове фото, зроблене у квітні 2023 року.

За даними українських ЗМІ, “підгончик” з вибухом у Татарстані українцям зробило Головне управління розвідки України. Втім, там наразі офіційно атаку не визнають. А от росіяни довго гадали, що це таке летить – чи то літак, чи то безпілотник.

Дрони можуть дістати до всіх куточків РФ

Місто Єлабуга розташована від кордону України більш ніж за 1000 км. А нещодавно міністр цифрової трансформації Михайло Федоров заявляв, що в України є дрони, які здатні пролетіти понад тисячу кілометрів.

“Більшість дронів, що атакували російські НПЗ, мають радіус дії від 700 до 1000 кілометрів, але зараз є моделі, які можуть пролетіти понад 1000 кілометрів”, – розповідав він.

Особливості українського безпілотника

Отож, “руки в українських спецслужб стають усе довші й довші”. В Мережі вже припускають, що ж це був за дрон, який розніс завод у Росії. Одна з версій – це UJ-22 Airborne українського виробництва, який здатен летіти на понад півтори тисячі кілометрів та пробути в повітрі понад сім годин.

З особливостей – може виконувати роботу за будь-яких погодних умов і вдень, і вночі. А керування дроном може здійснюватися як у режимі реального часу, так і на автопілоті. Безпілотник може здійснювати як аеророзвідку, так і підіймати вибухівку до 20 кілограмів. І водночас російські РЕБи цьому дрону – до одного місця.

Ну й до слова, дрон під ранок 2 квітня залетів не саменький, його “бойовий товариш” дарма часу не гаяв і влупив по ще одному заводу – під удар потрапив завод “ТАНЕКО”, що в Нижньокамську.

Місцеві пабліки пишуть, що безпілотник влучив у технологічну установку, після чого почалася пожежа. Керівник СБУ Василь Малюк попереджав, що попередні атаки на НПЗ – це ще не кінець.

Це не всі удари по Росії

Попередні атаки на НПЗ в Росії були здійснені в ніч проти 12 березня, тоді дрони атакували Курську, Бєлгородську, Тульську, Воронезьку, Нижньогородську, Брянську, Ленінградську та Орловську області РФ, а також Москву.

В місті Орел чули вибухи в районі нафтобази, де спалахнула пожежа. Також горіла нафтобаза компанії “Лукойл” у Нижньогородській області. 13 березня дрони атакували Воронезьку, Курську, Бєлгородську, Брянську, Ленінградську та Липецьку області Росії, а також нафтозавод у Рязані, де сталася серйозна пожежа.

Вночі 16 березня в Самарській області РФ спалахнула пожежа одразу на двох нафтопереробних заводах – російські ЗМІ знову писали про атаку безпілотників. 17 березня на одному з заводів у місті Слов’янськ-на-Кубані в Краснодарському краї РФ також виникла пожежа внаслідок атаки дронів.

Ці атаки точно нажахали рашистів, бо російська влада намагається посилити захист НПЗ від атак українських дронів, про що повідомив рух “Атеш”. У повідомленні партизанів у Telegram йдеться, що їхнє джерело на одному з НПЗ розповіло, що підприємствам дали вказівки закупити системи РЕБ для протидії українським безпілотникам дальньої дії. Основний вибір припав на мобільні комплекси типу “Скворец”.

Ці системи РЕБ активно застосовуються армією РФ у війні проти України. В “Атеші” заявили, що крім придбання нових систем РЕБ, на підприємствах укріплюють резервуари мішками з піском. Також застосовують маскувальні мережі, а в нічний час доби вимикають освітлення. Також не можемо не згадати, як “что-то взорвалось” на одному з найбільших оборонних заводів РФ “Уралмаш”, що в Єкатеринбурзі.

Але й цього росіянам замало. Тож 2 квітня, крім атак безпілотників, у Бєлгороді російська влада продовжила обстрілювати власних громадян. Місцеві ЗМІ пишуть про дев'ятьох постраждалих. В Міноборони РФ традиційно заявили, що нібито збили 17 реактивних снарядів.

Щось коїться і в Криму

В ніч проти 2 квітня “бавовна” і “блекаут” завітали й до тимчасово окупованого Криму – в Севастополі українська розвідка, ймовірно, підірвала електропідстанцію. Про це повідомило видання “Українська правда”, посилаючись на власні джерела в ГУР.

У Севастополі жителі чули вибухи, а згодом частина мешканців Гагарінського району залишилася без світла. Окупанти наразі інцидент не коментували. Далі – буде ще цікавіше.

▶ На YouTube-каналі ТСН можна переглянути за цим посиланням відео: “ЕБ***ТЬ! Кать, это дрон!” Український дрон розбомбив у РФ завод… з ДРОНАМИ!

Читайте також провідні новини дня:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *