Як російські КАБи змінюють обличчя війни в Україні та забезпечують успіх окупантам – Independent

Війна

Російські керовані авіабомби (КАБи) стали однієї з причин успішного наступу РФ на Донеччині за останній час.

Про це пише оглядач британського видання Independent Том Вотлінг.

За словами аналітика, причин недавніх наступів окупантів багато – зокрема, Україна стикається з нестачею зброї та боєприпасів, оскільки західні союзники тягнуть з новим фінансуванням. Але нещодавно модифіковані Москвою боєголовки ФАБ-1500 завдають великої шкоди.

Україна також використовує керовані бомби, подібні до ФАБів, відомі як система бойових боєприпасів прямого нападу (JDAM), але американської зброї набагато менше. Джон Форман, колишній аташе з питань оборони Великої Британії в Москві, описує ФАБ як менш ефективну, ніж JDAM, але набагато дешевшу зброю, яка, зрештою, набагато доступніша для російських військ, ніж JDAM для України.

Російська боєголовка є модифікованою версією авіабомби радянської епохи ФАБ, перша з яких, ФАБ-250, була розроблена ще 1946 року. Ці моделі є боєголовками, які переносяться винищувачами і скидаються з повітря зі значною потужністю вибуху. Але на відміну від своїх попередників, сучасні ФАБи оснащені крилами, які дозволяють летіти до цілі, перетворюючи їх на керовану, а не на некеровану бомбу.

ФАБ-1500 є останньою ітерацією. Він містить 675 кг вибухівки, може бути випущений з відстані від 40 до 70 км від цілі та має радіус ураження 200 метрів. Російські “Z-воєнкори” прозвали його “руйнівником будівель”.

“Власне це тупі некеровані бомби радянської епохи з розумними крилами, доданими до них, щоб атакувати нерухомі цілі з певним ступенем точності”, – каже Форман. Бомба також може бути скоригована за допомогою супутникової або лазерної навігації, що підвищує її точність.

Український військовий з 46-ї окремої аеромобільної бригади, яка базується в Донецькій області, назвав дію цих бомб “пекельною”.

“Шкода, завдана ним, дуже серйозна. Якщо виживеш, тобі гарантовано буде контузія. Це чинить великий тиск на моральний стан солдатів”, – сказав він у коментарі CNN.

Є декілька причин, чому вони виявляються такими смертоносними:

  • По-перше, їхній вибуховий вплив є значно більшим порівнюючи з артилерією та боєприпасами.
  • По-друге, їх можна стріляти з відстані близько 40 км, а це означає, що Україна змушена використовувати ракети-перехоплювачі більшого радіусу дії.

Перші чутки про ФАБ-1500 почали з’являтися торік наприкінці вересня, коли прокремлівський “Z-воєнкор” на ім’я Fighterbomber, який, імовірно, був пілотом російських ВПС, заявив, що випробування бомб майже завершено.

Через два місяці, в листопаді, командувач ВПС України Микола Олещук попередив, що є ознаки підготовки до масового використання цих ФАБів на фронті.

Тоді в Мережі почали частіше з’являтися відео, які демонструють використання цих бомб, зокрема на Авдіївському напрямку.

“Ці бомби повністю знищують будь-яку позицію. Всі будівлі та споруди після “приходу” одного просто перетворюються на яму”, – каже Максим Жорін з 3-ї штурмової.

Українські військові офіційні особи стверджують, що постачання винищувачів F-16 полегшить проблему. Проте західні аналітики сумніваються, що винищувачі зможуть щось кардинально змінити.

“(Російські) винищувачі, які піднімають КАБи, роблять це на дистанціях викиду на багато десятків кілометрів за лініями фронту. А це означає, що пілотам F-16 доведеться підійти занадто близько до загроз російських наземних ЗРК, щоб надійно уразити їх. Навіть тоді їм потрібно було б опинитися в потрібному місці в потрібний час, щоб захопити російський реактивний літак та обстріляти його саме тоді, коли він почав набирати висоту для викидання з висоти”, – пояснює Джастін Бронк, старший науковий співробітник аналітичного центру Королівського інституту об’єднаних служб (Rusi).

Тим часом експерт Форман припускає, що Україні, можливо, доведеться або перемістити свою наземну протиповітряну оборону, щоб спробувати зупинити ці атаки, або чекати на допомогу від союзників.

Нагадаємо, що вчора, 9 квітня, два КАБи прилетіли просто в самісінький центр Харкова.

Читайте також:

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *