Кліщі: як уберегтися, чи падають вони з дерев, який вигляд має укус, профілактика після ураження

Здоровя

Весна – відродження всього живого. Разом з теплом з'являються метелики, бджоли, а також, на жаль, активізуються кліщі, які розносять безліч хвороб людини і тварин. Укуси кліщів загрожують людині такими хворобами, як іксодовий кліщовий бореліоз (хвороба Лайма), кліщовий вірусний енцефаліт та марсельська гарячка.

Існує багато міфів про кліщів

  • Кліщі живуть на деревах. Багато хто помиляється, коли думає, що кровосмоки живуть на деревах і стрибають з них на жертв. Насправді кліщі живуть у високій траві або в чагарниках. І стрибати вони не вміють. Тому щоб зменшити ризик зустрічі з кліщем, уникайте покритих нестриженою травою ділянок та одягайтеся так, щоб кліщ не зміг потрапити вам на шкіру.
  • Кліщів можна знищити вогнем. Дехто вважає, що випалювання сухої трави може вберегти від членистоногих. Але це зовсім навпаки. Кліщі ховають свої яйця в таких місцях, куди вогонь дістатися не може. Тож щойно з'являються молоді пагони, на них опиняються і паразити. А природних ворогів кліща вогонь знищує повністю. Отже, після такої “боротьби” з кліщами їхня популяція може лише збільшитися. А це ще один аргумент відмовитись від такої незаконної практики.
  • Потрапляючи на шкіру, кліщі одразу боляче кусають і присмоктуються. Поки ви рухаєтеся, кліщ, потрапивши на одяг чи тіло з трави, не може вчепитися у шкіру. Щойно ви зупинитеся перепочити, він почне повільно рухатись знизу догори в пошуках ділянки, до якої можна присмоктатися. Під час укусу шкідник виділяє місцевий анестетик, тому ви не відчуєте, що до вас присмоктався кліщ. Отже, на власні відчуття покладатися не варто.

Як оглядати себе, щоб виявити кліща

Перебуваючи на природі, проводьте швидкий огляд себе, дітей, тварин приблизно раз на годину.

Більш ретельний огляд під хорошим освітленням треба провести після повернення додому.

Почніть огляд знизу і поступово піднімайтеся вгору за таким алгоритмом: спершу ступні, далі лінія шкарпеток, підколінна впадина, нижня лінія трусів і пах, верхня лінія трусів, для жінок нижня та верхня лінія бюстгальтера, зона коміра, лінія волосяного покриву на голові, вуха і нарешті волосся та шкіра голови.

Прийміть душ. Одяг, який ви носили на прогулянці, ретельно почистьте та виперіть. Те саме зробіть з речами, якими ви користувалися, наприклад, ковдрами.

Якщо кліщ уже присмоктався

Чим швидше ви знімете шкідника, тим краще – тим менше збудник інфекцій передасть інфекційних агентів у кров, тобто тим менший ризик зараження хворобами.

Якщо є така можливість, зверніться до травмпункту, де вам видалять шкідника професійно. Якщо ні, придбайте в найближчій аптеці спеціальний пристрій для видалення кліщів і скористайтеся ним відповідно до інструкції.

Після видалення кліща місце укусу потрібно обробити антисептиком, а руки – вимити з милом.

Якщо кліщ пробув на тілі понад 36 годин – зверніться до медиків, щоб здійснити постконтактну профілактику хвороби Лайма. Для цього знадобиться антибіотик, який призначає лише лікар.

Який вигляд має укус кліща

Укус кліща. В перші години після видалення паразита спостерігаються алергічні реакції на укус. Місце укусу може червоніти, свербіти та пекти. Часто спостерігається потовщення у вигляді червоної папули. Потрібно лише спостерігати, чи правильно гоїться рана від кліща. Вона може зменшитися протягом кількох годин або днів. Однак якщо збільшується, а самопочуття погіршується або виникають симптоми, схожі на грип, – потрібно негайно звернутися до лікаря.

Мігрувальна еритема зазвичай з’являється через 3-30 днів після укусу. Спочатку це має вигляд червоної плями або папули. Потім вона починає швидко рости і розширюватися до периферії, досягаючи в діаметрі понад 5 см. Характерною картиною є кільцеподібне почервоніння з чітким центром, але ураження також може бути рівномірним. Еритема після кліща болить і свербить, має чітко обмежені краї.

Спостерігайте за своїм станом декілька тижнів після укусу – якщо підвищиться температура чи з’явиться еритема, що мігрує шкірою, негайно зверніться до лікаря.

Профілактика після укусу кліща

Якщо відчуваєте, що заразилися, МОЗ радить зробити профілактику антибіотиком – однократне приймання 200 мг доксицикліну (для дітей, старших 8 років – 4 мг/кг, не більше 200 мг).

Приймати антибіотик варто:

  • Коли наповнений кров’ю кліщ видалений щонайменше через 36 годин після прикріплення.
  • Коли минуло не більше 72 год після видалення кліща.
  • Коли немає протипоказань, а це вік менше 8 років, вагітність, період лактації, алергія до застосування доксицикліну.

Не рекомендується антибіотикопрофілактика хвороби Лайма, тобто приймання антибіотика без зазначених причин та “про всяк випадок” перед відвідуванням місць, де можуть жити кліщі.

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *