Відмова від територій, замороження війни та референдум 2040 року: Україні нав’язують новий “мирний план”

Події

На тлі підготовки до нового наступу РФ та все масованіших обстрілів української енергетики Туреччина вийшла зі своїм “мирним планом”. Ердоган уже надіслав його Зеленському та Путіну і всерйоз пропонує Україні відмовитися від своїх територій.

Які деталі “мирного плану” шокують, що про це кажуть у Москві та чи готові йти на це в Києві – дивіться в ексклюзиві Артема Зябкіна на TSN.ua.

“Мирний план” без реального миру. Видання “Нова газета Європа” отримало проєкт мирного плану, який Ердоган начебто вже надіслав Зеленському й Путіну. За словами журналістів, розробленням документа займалася Анкара і нібито включила туди пункти угоди, яку Україна та Росія розглядали ще на початку повномасштабної війни під час переговорів у Стамбулі. Те, що містить цей папірець, шокує українців. Однак ці умови точно можуть сподобатись московитам.

Згідно з джерелом, проєкт договору передбачає:

  1. Взаємне зобов'язання США та Росії щодо незастосування за жодних умов ядерної зброї, а також поновлення договору про обмеження стратегічних озброєнь (СНО-3), причому за неможливості одностороннього виходу з нього в майбутньому.
  2. Заборону на втручання у внутрішні справи іншої країни в будь-який спосіб, який може спричинити дестабілізацію її уряду.
  3. Заморожування війни поточною лінією фронту.

Що пропонує Ердоган

Так, перші пункти видаються не дуже зрозумілими на перший погляд. Перший пункт взагалі не стосується України. Другий пункт – про невтручання. Незрозуміло, про які саме країни йдеться, але припустимо, що про Україну, Росію та США, які пообіцяють не втручатися у внутрішні справи одне одного. Звучить уже смішно, адже йдеться про Росію, яка постійно бреше. Третій пункт обурює, адже він закріпить поточну лінію фронту і залишить українські території під окупацією РФ. Але й це ще не все. Наступний пункт просто обурює.

Зобов'язання провести 2040 року референдуми: загальноукраїнський щодо зовнішньополітичного курсу країни, а також референдуми під міжнародним контролем на всіх українських територіях, окупованих Росією на момент заморожування війни.

Ганебний мир

Ви лише вдумайтеся: Ердоган пропонує залишити українські території під окупацією московитів аж до 2040 року, тобто майже на 16 років. І лише потім провести якийсь референдум та запитати місцевих, чи хотіли б вони жити вільно. Той, хто писав це, точно не розуміє, що таке війна. Росія 10 років поспіль знищує все українське на окупованих територіях: зносить артилерією та ракетами міста, вивозить і знищує проукраїнськи налаштованих людей, проводить фільтрації та чистки, знищує українську літературу, прищеплює малечі любов до “руского міра” та особисто до Путіна.

Та вони вже набирають малих у Маріуполі до “Юнармії” – псевдопатріотичної організації для молоді, яка схожа на російський аналог “Гітлер'югенда”. Під репресіями та прискіпливим поглядом “Великого брата” з ФСБ усі, хто хотітиме свободи, або виїдуть, або будуть замордовані росіянами. Про яктй незалежний референдум може йтися? Хто там голосуватиме?

Пропонують турки й безпекові умови для України. Щоправда, ми вже таке проходили, зокрема через це маємо війну:

  • гарантії позаблокового статусу України до 2040 року,
  • обмін полоненими за формулою “всіх на всіх”,
  • Росія не заперечує проти вступу України до Євросоюзу.

Україна не піде на “мир”

А що скажуть Україна та Росія на цей план Ердогана? Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк відреагував на публікації ЗМІ та прояснив чітку позицію України:

“Без спекуляцій і без ілюзій. Немає жодних альтернативних “мирних планів”, які передбачають “не/програш РФ”. Є лише безумовна “Формула миру”, запропонована президентом Зеленським, яка ґрунтується на обов’язковості повного виходу РФ з території України, повернення до міжнародного права з переглядом ролі міжнародних інститутів, об’ємної юридичної та фізичної відповідальності за акт агресії та відповідних масштабних компенсацій. Все інше – це лише про бажання… продовжити війну через заморожування, ескалацію, збереження російського агресивного режиму…”.

У Путіна відповіли Ердоганові

А ще на план Ердогана навряд чи піде Росія. Посіпака Путіна та за сумісництвом його речник Дмитро Пєсков заявив, що Росія навіть не розглядатиме умови, які вони начебто підписали з Україною в Стамбулі. А частина з них є в “новому” турецькому “мирному плані”:

“Ситуація змінилася, і геополітична реальність сильно відрізняється від того, що було в березні 2022 року, і не брати до уваги це за будь-яких переговорів було б недалекоглядно”.

Нагадаю, що наприкінці 2023 року Путін на одній із пресконференцій раптом дістав кілька папірців, які назвав “Стамбульською мирною угодою”. За його словами, цей псевдодокумент Україна підписала з РФ ще в березні 2022-го в Туреччині, але перемовини зірвалися. В Україні слова Путіна заперечують. За словами голови фракції “Слуга народу” в парламенті Давида Арахамії, який головував в українській делегації в Стамбулі, Росія тоді хотіла забагато: зменшення чисельності ЗСУ, а також уявних денацифікації та демілітаризації. Звісно, що без безпекових гарантій іти на це було безглуздо. А довіри росіянам ніколи не було:

“Це можна було зробити, тільки якщо є гарантії безпеки. Ми ж не могли щось підписати, відійти, всі б там видихнули, а потім вони б зайшли більш підготовлені. Бо вони зайшли насправді непідготовлені до такого спротиву. Тому ми могли лише працювати, коли є стовідсоткова впевненість, що це не повториться вдруге. А такої впевненості немає”.

Стамбульскі папірці

А ще Арахамія уточнив, що та делегація в Стамбулі за фактом не мала жодних повноважень, тому навіть підписані нею документи вартують лише паперу, на якому вони надруковані.

Не піде на замороження війни й українська влада, на чому нещодавно наголосив президент Зеленський. Застеріг він від цих думок і партнерів України:

“Звісно, деякі люди будуть щасливі, а світ скаже: “Так, нам вдалося заморозити конфлікт, ракети не летять”. Однак це лише доти, доки Росія просто не збільшить виробництво і запаси військової техніки, ракет, безпілотників та не проаналізує всі помилки, яких вона припустилася на початку. Це як перерва, коли дивишся фільм. Але це не фільм, це реальність. Це перерва. А це час для Путіна”.

До того ж Україна має власну “Формулу миру” та активно працює над її реалізацією. Вже навіть відома точна дата і місце, де пройде перший в історії інавгураційний саміт “Української формули миру”. Приїхати туди зможуть уже не просто представники чи радники, як до того було на Мальті або в Саудівській Аравії, а саме лідери країн: президенти, прем’єри, міністри закордонних справ. Стартує саміт 15 червня у місті Бюргеншток у Швейцарії і триватиме 2 дні.

Українська формула миру

Ще в січні Зеленський уточнив, що на саміті будуть представники щонайменше 80 країн. Чекають і на деяких партнерів Росії, зокрема Китай. Але саму РФ туди, звісно, ніхто не запрошує.

Наскільки буде успішним саміт – покаже час. Утім, як справедливо зазначила співорганізаторка саміту, президентка Швейцарії Віола Амгерд, це однаково краще, ніж нічого не робити. На ньому лідери з різних країн і куточків світу зможуть обговорити рамки майбутньої мирної угоди. Нагадаю, що українська “Формула миру” передбачає і ядерну безпеку, і відбудову України, і її територіальну цілісність та недоторканність кордонів.

Але йти на це поки не згоден Путін. 11 квітня він разом зі своїм маріонеткою Лукашенком розкритикував саміт миру в Швейцарії та навіть назвав його модним словом “паноптикум”. Путіну відверто не до вподоби, що жоден притомний політик у Європі руку йому більше не потисне:

“Нас не запрошують, а кажуть, що ми відмовляємося. Ну було б смішно, якби не було так сумно. Але ще раз хочу наголосити, що ми “за”, але лише не у форматі нав'язування нам будь-яких схем, які нічого не мають спільного з дійсністю”.

Путін про “кути”

Схоже, Путін серйозно переконаний, що попри все, переможе у війні, на що, власне, знову натякнув. Почав розказувати, хто та по яких кутах ходить:

“Я думаю, що вони, протилежна сторона, певною мірою загнала себе в кут, коли відмовилася від переговорів у розрахунку перемогти Росію на полі бою, завдати їй стратегічної поразки. А зараз розуміють, що це неможливо, а від переговорів відмовилися, і тепер потрапили в доволі складне становище”.

Вкотре зізнався Путін і в тому, що він справжнісінький терорист. Свою жагу знищити українців та підлі удари по українській енергетиці він пояснює “демілітаризацією” України:

“Якщо вся річ у вирішенні тих питань, про які ми говорили спочатку, а в енергетиці вони пов'язані, зокрема, з вирішенням одного з завдань, яке ми перед собою ставили, – це демілітаризація. Насамперед ми виходимо з того, що ми таким чином впливаємо на ОПК – оборонно-промисловий комплекс України, причому безпосередньо”.

А Лукашенко йому лише підтакував, але знову проговорився. Насправді в Мінську та Москві бояться, що їх “наклонят”:

“Який там може бути мирний там? Ну, може, вони й мають рацію, що не запрошують нас туди, тому що, а про що з ними розмовляти? Про що з ними можна розмовляти, якщо вони намагаються там зібрати 100 з лишком держав і щось там нам продиктувати чи нахилити?”.

Навіть коментувати не хочеться. Лукашенко й сам розуміє, що кого-кого, а його вже не просто “наклонили”, а й нагнули. Але це вже інша історія.

Раніше у Зеленського гостро звернулися до лідерів світу, які хочуть примусити Україну до примирення з РФ.

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *