В Естонії можуть визнати Московський патріархат терористичною організацією

за кордоном

Очільник МВС Естонії Лаурі Ляенеметс хоче запропонувати Рійгікогу визнати Московський патріархат терористичною організацією, аби заборонити його діяльність на території країни.

Про це з посиланням на міністра внутрішніх справ повідомляє Postimees.

Приводом до такого рішення МВС стала заява представник Естонської православної церкви МП. За його словами, місцева церква перебувають у прямому підпорядкуванні Московського патріарха і не може відповідати за висловлювання, які лунають у Москві на підтримку війни Росії в Україні. Цією заявою ЕПЦ МП фактично відкинула вимогу міністра вийти з підпорядкування російського патріарха Кирила.

Своєю чергою, Лаурі Ляенеметс наголосив: ґрунтуючись на експертизі відомства та оцінці Поліції безпеки, він не має іншого вибору, окрім як самому вжити заходів для розриву зв'язків між ЕПЦ МП і Московським патріархом.

“З урахуванням наявного контексту, у мене, як у міністра внутрішніх справ, немає іншого вибору, окрім як запропонувати Рійгікогу оголосити Московський патріархат терористичним, який підтримує у своїй діяльності тероризм. Міністр внутрішніх справ зможе звернутися до суду і запропонувати припинити діяльність тут цієї церковної організації. Це не вплине на парафіян, це не означає, що храми будуть закриті, але це означає, що зв'язки з Москвою будуть розірвані”, – заявив Ляенеметс.

Він також наголосив, що наразі Московський патріархат підпорядковується російському диктатору Володимиру Путіну, який, по суті, керує терористичною діяльністю у світі.

Як повідомлялося, наприкінці березня Патріарх Кирило видав “наказ”, яким Московський патріархат офіційно оголосив війну в Україні “священною”.  Після її закінчення “вся територія сучасної України має увійти до зони виняткового впливу Росії”. 

Читайте також: 

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *