Перший прямий удар у тіньовій війні: чому Іран вирішив покарати Ізраїль — аналіз AP

за кордоном

Прямий напад Ірану на Ізраїль 14 квітня перевернув десятиліття його тіньової війни за дорученням, яку Тегеран використовував для управління міжнародними наслідками своїх дій. Але на тлі економічного і політичного напруження всередині країни шиїтська теократія обрала новий шлях, оскільки на Ісламську Республіку насуваються зміни.

Про це пише Associated Press

“Стратегічне терпіння”

Верховний лідер аятола Алі Хаменеї у п'ятницю, 19 квітня, святкуватиме свій 85-й день народження, не маючи явного наступника і все ще залишаючись остаточним арбітром у кожному рішенні, яке ухвалює Іран. Прийшовши до влади після руйнівної восьмирічної війни Ірану з Іраком у 1980-х роках, Хаменеї роками проповідував “стратегічне терпіння” у протистоянні з головними суперниками свого уряду, Ізраїлем і США, щоб уникнути відкритого бою.

Це призвело до того, що Іран став більше інвестувати в регіональні ополченські сили, щоб переслідувати Ізраїль — такі як ХАМАС в Секторі Гази або ліванська Хезболла — і стримувати США, як у випадку з ополченцями, які встановили руйнівні саморобні вибухові пристрої, що вбили американських солдатів під час війни в Іраку.

Це поширюється навіть на збіднілий Ємен, де озброєння Іраном повстанців-хуситів дозволило їм захопити столицю і поставити шах і мат коаліції на чолі з Саудівською Аравією, яка все ще перебуває в пастці багаторічної війни там.

Напад Ірану на Ізраїль

Ця стратегія змінилася 14 квітня. Після кількох днів попереджень Іран запустив 170 бомбових дронів, понад 30 крилатих ракет і понад 120 балістичних ракет в напрямку Ізраїлю, згідно з ізраїльськими підрахунками. Ця зброя включала ті ж самі бомбові безпілотники, які Іран постачав Росії для її війни проти України.

Незважаючи на те, що Ізраїль і США заявили, що 99% цих ракет було збито, Іран назвав атаку успішною. Міністр закордонних справ Ірану Хосейн Амірабдоллахян заявив 15 квітня, що атака була здійснена “з метою стримування, покарання і попередження сіоністського режиму”. Сам Хаменеї закликав Іран також “покарати” Ізраїль.

Привід до нападу

Приводом для нападу стало 1 квітня, коли імовірний ізраїльський удар влучив у будівлю консульської прибудови до посольства Ірану в Дамаску, Сирія, в результаті чого загинуло щонайменше 12 осіб, включно з вищим командиром експедиційних сил Кудса іранського воєнізованого підрозділу Революційної гвардії Ірану.

Однак протягом багатьох років Іран та Ізраїль націлені на інтереси один одного на Близькому Сході.

Ізраїль підозрюють у вбивстві іранських вчених-ядерників і саботажі на атомних об'єктах в Ісламській Республіці. У Сирії Ізраїль неодноразово бомбардував аеропорти, які могли перервати поставки іранської зброї, а також вбивав інших офіцерів гвардії. Тим часом, Іран підозрюють у здійсненні безлічі вибухів і обстрілів, спрямованих проти євреїв та ізраїльських інтересів протягом десятиліть.

Але напад на посольство зачепив за живе іранський уряд. “Напад на наше консульство — це як напад на нашу землю”, — заявив Хаменеї 10 квітня.

Це також сталося в момент, сповнений невизначеності для Ірану. З віком Хаменеї влада в країні стає все більш консолідованою.

Прихильники жорсткої лінії контролюють усі важелі влади як у службах безпеки, так і в політичних органах, і не залишилося жодного відносного поміркованого, який колись сприяв укладенню ядерної угоди Ірану зі світовими державами.

Економіка Ірану розвалюється 

Це стосується і колишнього президента Хасана Роухані, який очолював ці зусилля. На початку цього року влада заборонила Роухані балотуватися на посаду члена Асамблеї експертів — органу, що складається з 88 священнослужителів, які обиратимуть наступного верховного лідера Ірану.

Внаслідок захоплення влади прихильниками жорсткої лінії явка виборців впала до найнижчого рівня з часів Ісламської революції 1979 року. Їхнє удушення також робить їх єдиною політичною фракцією, яку можна звинуватити в цьому, оскільки громадськість залишається розлюченою економікою Ірану, що розвалюється.

Крах ядерної угоди після того, як колишній президент Дональд Трамп в односторонньому порядку вивів Америку з неї у 2018 році, призвів до падіння курсу іранської валюти ріал. Зараз ріал коливається біля рекордного мінімуму, на рівні 658 000 за долар — порівняно з 32 000 на момент укладення угоди майже десять років тому.

Інакомислення в Ірані

Прокуратура в Тегерані вже розпочала кримінальне розслідування проти газети Jahan-e Sanaat і журналіста за статтю про можливі економічні наслідки нападу Ірану на Ізраїль. Судове інформаційне агентство Mizan описало цю статтю як таку, що “порушує психологічну безпеку суспільства і робить економічну атмосферу в країні неспокійною”.

Його справа з'явилася на тлі повідомлень інших журналістів та активістів про виклики до суду, що передвіщає нові репресії проти будь-яких проявів інакомислення в країні.

Є також ознаки того, що влада, схоже, готується до нового поштовху у виконанні закону про обов'язкове носіння жінками хустки або хіджабу.

“Поліція Тегерана, як і в усіх інших провінціях, почне протистояти всім порушенням закону щодо хіджабу”, — заявив начальник поліції Тегерана бригадний генерал Аббас Алі Мохаммадіан, згідно з напівофіційною інформаційною агенцією ISNA.

Деякі жінки в Тегерані все ще ходять вулицями з непокритим волоссям, що є продовженням протесту після загальнонаціональних демонстрацій 2022 року з приводу смерті Махси Аміні, заарештованої поліцією за те, що вона не носила хіджаб, який їй не подобався. Слідчі Організації Об'єднаних Націй заявляють, що Іран несе відповідальність за смерть Аміні і жорстоко придушив переважно мирні протести в ході багатомісячних репресій проти безпеки, в результаті яких загинуло понад 500 осіб і було затримано понад 22 000.

Новий поштовх до примусового носіння хіджабу може знову розпалити цей гнів, особливо в Тегерані. Тим часом не припиняються чутки про те, що уряд може незабаром підвищити ціни на бензин, які в країні значною мірою субсидуються. Підвищення цін у 2019 році переросло в загальнонаціональні антиурядові протести, під час яких, за повідомленнями, було вбито понад 300 осіб і тисячі заарештовано.

Ця напруженість у поєднанні з жорсткою позицією прихильників жорсткої лінії та віком Хаменеї свідчить про те, що на країну чекають ще більші зміни. І хоча Іран заявив про свою атаку, що “справу можна вважати завершеною” ще до того, як ракети досягли Ізраїлю, це не означає, що не буде подальшої відплати з боку країни.

Відомості про автора: Джон Гамбрелл є директором відділу новин по країнах Перської затоки та Ірану в Associated Press. Від моменту приходу в AP 2006 року він робив репортажі з кожної з країн Ради співробітництва арабських держав Перської затоки, Ірану та інших місць по всьому світу.

Нагадаємо, Іран здійснив масовану ракетну та дронову атаку на Ізраїль ввечері 13 квітня. Ворожнеча між Тегераном і Єрусалимом була й раніше, однак цей удар міжнародна спільнота назвала “безпрецедентним”. Це перша в історії пряма атака Ізраїлю з території Ірану. Чому стався цей напад та які наслідки атака може мати для України, у коментарі сайту ТСН.ua розповів військовий експерт Олег Жданов.

Читайте провідні новини дня:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *