Українець в Аргентині подав до суду на РФ: чому він обрав цю країну і як можуть покарати агресорів

Вперше український позов щодо катувань подали до суду в Аргентині. Йдеться про справу нашого співгромадянина, якого піддавали тортурам у буцегарні на окупованій території.

Про це йдеться у сюжеті кореспондентки ТСН Катерини Федорченко. 

Потерпілий розповів, як його катували окупанти

Українець ховає своє обличчя з міркувань безпеки. Не називає і своїх прізвища та ім'я, адже на окупованих територіях лишилася його родина. Українець, який потрапив до катівні у 2022-му. Його тримали у 10-метровій камері з двома десятками інших людей.

“Мене затримали на роботі. Потім мене катували. Застосовували електричний струм. Це було неймовірно боляче, тому я втратив свідомість. Мені пощастило вижити. Багато людей досі там”, — згадує чоловік. 

Чому для позову проти Росії обрали Аргентину

Позов на сім десятків сторінок допомогли підготувати юристи і журналісти з неурядової української організації “Реконінг Проджект”. Співзасновниця проєкту Наталка Гуменюк пояснює, чому обрали саме Аргентину.

“По-перше, це юридично можливо. По-друге, ця країна має досвід саме розслідування справ, які стосувалися катувань, зокрема, електрострумом — які були у нашому випадку. Сам факт відкриття справи, він вже показує, що злочин не має кордонів, особливо такий злочин, як злочин тортур”, — каже Наталя Гуменюк, співзасновниця проєкту The Reckoning Project.

В Аргентині суди можуть розглядати подібні позови

Згідно з аргентинською конституцією, суди можуть розглядати злочини проти людяності та воєнні злочини незалежно від того, де вони були скоєні. Раніше вони вже розслідували справи з таких країн, як Іспанія, М'янма та Ємен. Прокурори Аргентини спромоглися видати ордери на арешти підозрюваних — хоча без співпраці з місцевими правоохоронцями затримання може і не відбутися.

“Звичайно, ми можемо думати про видачу ордерів на арешт, наказів про екстрадицію. Другорядне питання — чи будуть вони реалізовані. Але навіть якщо на цьому етапі це лише відкриття розслідування, для нас це все одно успіх”, — каже Цветеліна ван Бентем, старша юрисконсультантка The Reckoning Project .

Нині слово за аргентинським судом — він має вирішити, чи береться за справу. Якщо ж позов таки приймуть — він може стати першою справою про воєнні злочини росії в Україні, порушеною поза межами Європи і США.

▶ На YouTube-каналі ТСН можна переглянути за цим посиланням відео: ВПЕРШЕ! Українець пішов до суду, щоб засудити РФ за КАТУВАННЯ

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *