Чи можна виростити петунію зі свого насіння: як його зібрати, щоб отримати пишне квітіння через рік

Різне

В посівний сезон насіння петунії в магазинах коштує зовсім недешево. А тому не дивно, що садівники намагаються будь-якими способами зібрати його самостійно. Дачники придумали цікавий метод, як це зробити з квітів, що вже відцвіли, а потім ще й підготувати його до прийдешнього сезону.

Одразу треба попередити, що зібрати насіння самостійно вдасться не з кожного виду цієї рослини. Винятком, наприклад, є махрові сорти, оскільки у них не утворюється насіннєва коробочка, а розмножуються вони за допомогою живців.

А ось зі звичайними сортами петунії жодних складнощів виникнути не повинно. Краще всього збирати насіння, починаючи від другої половини червня і аж до вересня. Щоб щороку мати один і той самий колір петунії на своїй ділянці, обирайте одноколірні сорти.

Що ж потрібно робити, щоб зібрати насіння з петунії? Насамперед зачекайте, щоб квіточки повністю зів'яли й засохли. Тоді акуратно їх відірвіть. Ви зможете побачити, що на їхньому місці утворилася зелена “коробочка” з насінням.

Чіпати її в цей час не треба. Зачекайте, поки вона визріє та поступово набуде жовто-коричневого відтінку. Через кілька тижнів вона потемніє і її можна буде акуратно зрізати (разом з чашолистками), а потім покласти вдома для дозрівання.

Зовсім сухою коробочка стане десь через тиждень (орієнтуйтеся на темно-коричневий колір). Тепер можете акуратно розкрити її руками та зібрати темно-коричневі чи чорні (залежно від сорту) зернятка.

Настав час розкласти це насіння на рівну поверхню та підсушити ще кілька днів (робиться це для надійності). Потім складіть його до паперового пакетика та зберігайте до наступного сезону.

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *