Є кілька видів напоїв, які бадьорять і дають багато енергії не гірше, ніж кава. Вони стануть у пригоді тим людям, які з будь-яких причин не можуть вживати цей популярний напій. Розповідаємо, чим замінити каву, щоб збадьоритися та набратися сил на весь день.
Чим замінити каву: 5 напоїв, які додають енергії та бадьорості на весь день
- Цикорій. Корінь цикорію обсмажують так само, як і кавові зерна, його перемелюють і готують напій. За смаком він схожий на каву, але не містить кофеїну, втім, бадьорить не гірше. Цикорій вкрай корисний для здоров’я організму, він має жовчогінний ефект і підтримує процеси травлення. Завдяки вмісту інуліну – розчинної клітковини – напій сприяє зростанню біфідо- й лактобактерій. Цикорій не можна пити вагітним жінкам, а також тим, які годують грудним молоком, щоб не нашкодити дитині.
- Матча. Це один з різновидів зеленого чаю, який містить велику частку кофеїну. Чай виготовляється шляхом перетирання зеленого листя на порошок. Напій має освіжувальний смак, тонізує та заряджає енергією на весь день. Також матча містить антиоксидантні сполуки, які захищають від передчасного старіння та онкології. Вчені довели, що регулярне вживання чаю знижує високий кров’яний тиск і ймовірність розвитку діабету.
- Вода з лимонним соком. Такий сік не лише освіжає, а ще й тонізує та бадьорить. А вітамін С та антиоксиданти, які містяться в напої, підтримуватимуть імунітет на належному рівні та захищатимуть від вірусних захворювань.
- Масала. Це чорний чай зі спеціями, який містить достатню кількість кофеїну, щоб збадьорити та покращити настрій. Завдяки вмісту антиоксидантів чай здатен зміцнювати нервову й серцево-судинну системи. Він також має заспокійливий ефект, тому його можна пити після нервових напружень і стресів.
- Комбуча. Цей напій виготовляється шляхом ферментації чорного чаю за допомогою цукру, дріжджів і корисних бактерій. Комбуча має тонізувальні властивості, допомагає зміцнити серце, судини та імунну систему. Також напій здатен знижувати “поганий” холестерин і стабілізувати рівень глюкози в крові. Проте комбучу не можна вживати тим, хто має проблеми з кислотністю шлунку і кишківником.
Читайте також:
Що додати до паски щоб вона довго не черствіла, як її зберігти свіжою
5 успадкованих речей, яких не можна віддавати чи викидати, щоб не втратити везіння
Скільки кави треба на одну чашку, щоб вийшов ідеальний напій з насиченим смаком