Аеророзвідники розповіли про ситуацію на фронті та втрату дрона: їм потрібна допомога

Ексклюзив ТСН

Пілоти-аеророзвідники у глибокому тилу ворога вишукують цілі для ракетних ударів по окупантах. Для їхньої оперативної роботи команда 1+1 медіа, “Українська прем'єр ліга” та фонд “Повернись живим” закупили пересувні пункти управління. І тепер оголошуємо черговий збір “Ліга аеророзвідки 3.0” – збираємо 48 мільйонів гривень.

Спеціальна кореспондентка ТСН Юлія Кирієнко попрацювала з такими пілотами на лінії фронту і побачила, що таке цей пункт управління.

“На перший погляд – це звичайний мікроавтобус, але насправді – станція з управління польотами. От саме зараз хлопці розпаковують один з найбільших дронів, його ще називають “крила”. І він дозволяє побачити, шо ж там відбувається в тилу ворога”, – каже Юлія Кирієнко.

Лелека” – це дрон нашого виробництва, він є штатним для Збройних сил і корегує HIMARS та Storm Shadow. А ще – далекобійну артилерію іноземного зразка.

Аеророзвідники показали ТСН, як борт долітає до Соледара і показує напівзруйноване місто, з околиць якого просто зараз лунають виходи ворожої артилерії.

Снаряди розриваються в сусідній лісосмузі. Завдання розвідників – знайти знаряддя, які стріляють. На пункті управління працюють двоє пілотів. Кілька компʼютерів і звʼязок через “Старлінк” дозволяють передавати картинку з борту нашим артилеристам і командирам батальйонів. Відтак вони в режимі онлайн бачать, звідки суне ворог і на якій техніці.

“Дуже потрібні очі з повітря, щоб знищувати ворога ще до того, як він буде підходити до наших позицій. Цілей по факту виявлено багато, різні цілі – від військової автомобільної техніки до гусеничної”, – каже “Студент”, командир підрозділу аеророзвідки.

Під час знімання сюжету пілоти раптово втратили зв'язок з дроном. Військові кажуть – це могла бути робота ворожої ППО або РЕБ. Згодом пілоти вирішують – їхати геть, оскільки окупанти можуть на них “полювати”.

“Для успішної розвідки важливий не лише дрон, а й станція управління. У цьому пункті пілоти можуть просидіти до 10-ти годин, поки дрон маневрує в небі та шукає привабливі цілі. Цей комплекс можна зібрати і купити в Україні, аби були гроші”, – наголошує Юлія Кирієнко.

А тому – долучайтеся до збору за QR- кодом.

▶ На YouTube-каналі ТСН можна переглянути за цим посиланням відео: Українські безпілотники “Лелека” допомагають у роботі HIMARS і Storm Shadow! Долучайтеся до збору!

Читайте також провідні новини дня:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *