Як визначатимуть придатність до служби в армії: у Міноборони роз’яснили критерії для ВЛК

Події

Після скасування статусу “обмежено придатний” ВЛК, які приймають рішення щодо придатності людини до військової служби, враховуватимуть не лише наявні в неї хвороби, а й порушення функцій організму, що можуть обмежувати фізичні можливості людини.

Про це розповіла директорка Департаменту охорони здоров’я міністерства оборони України Оксана Сухорукова в ефірі телемарафону “Єдині новини”.

Вона пояснила, що при визнанні людини придатною до військової служби, ВЛК зазначатимуть, у яких підрозділах вона може проходити службу.

“Серед придатних є повністю придатні або придатні до служби у певних військових частинах. Разом з тим були переглянуті критерії придатності. Там є поєднання міжнародного класифікатора хвороб 10-го випуску та ступеню порушення функцій”, – розповіла Оксана Сухорукова.

У списку захворювань для визначення придатності всі діагнози розбиті на групи, в кожній з яких є кілька категорій.

“Важкий, середній, легкий стан, у зв’язку з цим йде визначення придатності або непридатності або придатності для проходження служби в окремих частинах. Ще раз – залежно від ступеня порушення функцій”, – пояснила посадовиця.

Тобто критерії придатності поєднані за принципом “захворювання – ступінь порушення функцій”.

“Зокрема в наказі є 86 груп, в яких понад 70 пунктів передбачають пункт “непридатний”, в якому близько 5000 діагнозів, а в кожній групі можуть бути як повністю придатні, так і повністю непридатні, знову ж таки, залежно від ступеня порушення функцій”, – зауважила Сухорукова.

Щоб пояснити специфіку визначення придатності директорка департаменту навела кілька прикладів:

  • в анамнезі була виразка шлунка, залишився тільки рубець – людина придатна;
  • виразкова хвороба мала ускладненням, була проведена хірургічна операція з видалення значної частини шлунку – людина не придатна;
  • ампутації кінцівок на будь-якому рівні вище зап'ястя або стопи – критерій непридатності;
  • відсутність або сліпота одного ока – людина не придатна.

Оксана Сухорукова також зазначила, що придатність військовозобов'язаного не визначається на весь період служби. Тому у випадку погіршення стану здоров’я військові мають право на повторне обстеження і зміну статусу. Для цього їм необхідно подати рапорт своєму командиру.

“Своєю чергою, командир військової частини може направити військовослужбовця як на лікування, так і на проходження військово-лікарської експертизи”, – пояснила посадовиця.

Нагадаємо, на проходження ВЛК військовозобов'язаних направляють ТЦК, а військовослужбовців – командири частин або заклади охорони здоров'я, де вони проходять лікування або реабілітацію.

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *