Ветеран на протезі рушив з Києва, щоб зібрати кошти на реабілітацію для тяжкопораненого побратима: як допомогти

Ветеран російсько-української війни Сергій Храпко вирушає на протезі з Києва до Борисполя. Захисник України ще за часів АТО втратив дві кінцівки.

Зараз він хоче допомогти побратиму Олександру Надточію, який зараз проходить дуже складну реабілітацію на Львівщині.

Про це йдеться у сюжеті кореспондентки ТСН Наталії Нагорної. 

Олександр Надточій — батько трьох дітей, який добровольцем пішов захищати Україну

Сергій Храпко втратив руку та ногу ще за часів АТО. Олександр Надточій потребує складної та тривалої реабілітації. Вони познайомилися в реабілітаційному центрі і зараз Сергій має зробити для Олександра звичайне диво — як побратим для побратима. 

У реабілітаційному центрі на Львівщині 45-річний доброволець Олександр Надточій займається з ерготерапевтом. До повномасштабного вторгнення він жив у Києві. Був викладачем у військовому училищі. Батько трьох дітей каже — на війну добровольцем пішов саме заради родини.

Влітку 22-го він дістав мінно-вибухового поранення, довго перебував у комі, втратив здатність ходити та говорити. Він довго лікувався, проходив реабілітацію в Україні та за кордоном.

“Сашко приїхав до нас у вересні 2023 року. Він довготривало перебував в іншому закладі. Коли вперше ми його побачили —  пацієнт був повністю знерухомлений, він сам сісти не міг”, — каже директорка реабілітаційного центру, неврологиня Ірина Лірник. 

Тут нарешті сталося те, на що так чекали рідні і друзі — звичайні навички почали повертатися до Олександра. 

“У нього збережені когнітивні функції, але йому дуже важко втримати увагу довше ніж 2 хвилини, він не міг сидіти, він починав кричати”, — каже ерготерапевтка Андріана Кріль. 

Він і зараз вимушено кричить — коли рухається, коли долає перешкоди, коли просто йде вулицею, але цей крик, пояснюють реабілітологи, не має лякати — це означає, що він себе примушує і бореться.

Реабілітація захисника коштує 5600 грн на добу

В Олександра є всі шанси на відновлення, але ще тривалий час він має бути під наглядом лікарів. Нині вартість лікування у реабілітаційному центрі обходиться у 5600 гривень на добу. І це зі знижкою. Багатодітна родина Олександра, яка мешкає в одному з київських гуртожитків, таких грошей не має. 

До цього реабілітаційного центру підтримати побратимів восени минулого року приїхав і Сергій Храпко. Сам він був поранений ще 2015 року і тепер часто ходить по шпиталях та реабілітаційних центрах, аби розповісти, що за будь-яких обставин життя може бути насиченим.

Сергій Храпко хоче зібрати гроші для побратима

Але для Олександра цей шлях значно довший. Було очевидно, що реабілітація допомагає, але з кожним днем все складніше знаходити благодійників, які допоможуть. І, відповідно, такі чималі гроші брати немає де. Тоді Храпко і вирішив — збере гроші для Надточія за допомогою того, шо вміє робити найкраще — за допомогою спорту. Він стріляє з лука, займається серфінгом, вже підкорив гірськолижні схили, а минулої весни разом з побратимом Олександром Шевцовим вони пройшли пішки 120 кілометрів з Києва до Житомира. Вони крокували у спеку на протезах, майже ніколи не були самі — дорогою до них хто тільки не доєднувався. І тепер Сергій вирішив — треба знову йти.

Ось цей QR-код — сьогодні його супутник. Сергій сподівається — кожен крок буде привертати увагу людей, і щоб підтримати і Сергія в його марафоні, і Олександра в реабілітації люди робитимуть пожертви.

Піший марафон триватиме один день. Якщо ж, дійшовши до Борисполя на протезі, Сергій не збере потрібну суму, то повертатиметься додому також пішки — подовживши тривалість марафону. Йому даватиме сили віра, що колись так само крокуватиме рідним Києвом і Олександр, і поруч з ним будуть дружина та троє його дітей.

▶ На YouTube-каналі ТСН можна переглянути за цим посиланням відео: Зважився на довгий шлях на протезі заради побратима! Такої підтримки і не очікував!

Нагадаємо, росіяни вдарили КАБами і знесли цілу вулицю в селі на Харківщині

Читайте також: 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *