Киян масово атакують невідомі мошки: що кажуть медики та наскільки укуси цих комах небезпечні

Ексклюзив ТСН

Кияни почали масово скаржитися на мошок. Мовляв, вони рояться в парках і біля водойм та боляче гризуть. Тіло після того свербить і пухне.

Про це йдеться у сюжеті кореспондентки ТСН Олени Лоскун.

Жителі Києва розповіли, як їх покусали мошки

Поліна Кравченко розповідає, що після відпочинку на вулиці у неї з'явилися червоні ранки, які печуть і сверблять. Вона каже – її погризли чорні мошки. Постраждав також і 9-річний син Поліни.

“У нього на ранок розпухли губи, вуха, хоча там його не кусали. По всьому тілу почалося як кропивниця. Почалася задуха, йому почалося паморочитися в голові. Тож довелося негайно звернутися до лікаря”, – каже Поліна Кравченко.

Днями рій мошок напав і на Світлану Кісельгоф. Заїдали її просто посеред столичного парку. Світлана розповідає: вона – переселенка з Херсона. Сюди переїхала 2022-го. В рідному місті таких кусючок не бачила. Вперше їхньою жертвою стала торік. Тоді спочатку відпочивала неподалік столиці на Десні. За кілька днів мошка погризла знову, вже в Києві.

“Лікарка вважала, що у мене занесена якась інфекція. Ми здали аналізи, інфекції не виявили. Ми зрозуміли, що це суто алергічна реакція”, – каже жінка.

Що відомо про мошок, які атакують киян

Президентка Асоціації професіоналів довкілля Людмила Циганок пояснює: зазвичай така мошка живе в регіонах, де багато лісів, водойм, вогко й тепло, зокрема на Волині та в північних областях, як-от Чернігівщина. Однак клімат змінюється – комахи мігрують.

“Мошка з'їдає мікроорганізми відмерлих решток, вона харчується також відмерлими рештками рослинності, вони згризають верхні шматочки епітелію. Таким чином вони виживають”, – каже Людмила Циганок.

Що кажуть медики про укуси комах

Олександр Назаренко – головний лікар клініки імунології та алергології. Каже: до нього цьогоріч з такими ж симптомами, як у Поліни та Світлани, звертається дуже багато пацієнтів.

“Алергія до комах часто пов'язана з токсичною дією слини цієї мошки. Це може бути у людей, коли є різні порушення обміну речовин або коли є алергічна реакція безпосередньо до комах”, – каже медик.

Лікар радить насамперед приймати антигістамінні препарати та не розчісувати місця укусу. Стає гірше – поспішайте до медиків. Бо можливі навіть летальні випадки.

“Якщо чиста алергічна реакція, вона йде одразу через декілька хвилин. А якщо це вже приєднується інфекція, то це буде вже декілька днів – і тоді буде набряк, може бути нагноєння”, – каже Олександр Назаренко.

Екологи ж обнадіюють: скоро цих кусючих мошок стане менше. Птахи висидять потомство і почнуть на них активно полювати.

▶ На YouTube-каналі ТСН можна переглянути за цим посиланням відео: Алергія, пухирі і навіть летальні випадки! У лікарів навала пацієнтів через укуси мошкари!

Нагадаємо, раннє потепління в Україні загрожує нашестям небезпечних комах, які переносять інфекції.

Читайте також: 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *