Мобілізація в Україні: коли поліція може примусово доправляти людей до ТЦК – пояснення адвоката

Війна

Адвокат Ярослав Куц розповів про зміни від 18 травня, коли набуде чинності новий закон про мобілізацію. Експерт, зокрема, пояснив, чи має право поліція затримувати людей і доправляти їх до ТЦК та СП.

Про це він сказав в ефірі “КИЇВ24”.

“За законодавством, яке працюватиме від 18 травня, якщо особа зазначена в реєстрах як така, що ухиляється від виконання військового обов'язку і відносно якої направлялася повістка, а вона не з'явилася і її оголосили в так званий розшук, тоді вони матимуть можливість затримувати і доправляти до ТЦК”, – каже юрист.

Ярослав Куц також додав, що наразі це відбувається трохи інакше. Будь-який патрульний, який діє безпосередньо на вулиці і співпрацює з громадянами, діє в межах закону про Нацполіцію.

“Саме в межах закону про Нацполіцію вони мають право перевіряти особу по своїх внутрішніх базах. Є така база “Армор”, до цієї бази протягом останніх року-півтора за клопотаннями військових комісарів, очільників ТЦК вноситься інформація про осіб, які ухиляються від виконання військового обов'язку. Наскільки це законно на сьогодні – незаконно. Наскільки це реально оскаржити – нереально”, – резюмував юрист.

Нагадаємо, юрист розповів, чи можуть мобілізувати студента під час академвідпустки.

Читайте також провідні новини дня:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *