В Україні запроваджують аварійні відключення світла: про які регіони йдеться

Події

Сьогодні, 14 травня, від 21:00 до 24:00 “Укренерго” запроваджує контрольовані аварійні відключення світла в усіх регіонах України.

Про це йдеться у повідомленні Національної енергетичної компанії “Укренерго”.

За заявою компанії, причиною відключень електрики став значний дефіцит електроенергії в системі внаслідок російських обстрілів і зростання споживання через похолодання.

Завтра, 15 травня, для промислових споживачів графіки обмеження потужності діятимуть протягом усієї доби – від 00:00 до 24:00.

Ситуація з енергозабезпеченням у Києві

Після ракетних ударів ворога по енергогенерувальних обʼєктах в енергосистемі України зберігається значний дефіцит.

Через масштабні пошкодження українських електростанцій вони не можуть виробляти стільки ж електроенергії, як до атаки.

“В звʼязку з цими причинами і збільшенням споживання (через прохолодну погоду) в Києві запроваджують графіки аварійних відключень, зокрема і для населення. Обсяги відключень незначні, близько 10% споживачів”, – повідомив начальник КМВА Сергій Попко.

Відключення будуть задіяні орієнтовно до 23:00 цієї доби.

Для промислових споживачів так само запровадять обмеження.

Сергій Попко також наголосив, що обмеження споживання – це необхідний захід для збереження стабільності енергосистеми.

У Львові та області запровадили графіки аварійних відключень

Графіки аварійних відключень діятимуть і на Львівщині, повідомляє “Львівобленерго”. Світло вимикають через дефіцит потужності внаслідок масованих атак окупантів на енергосистему України.

“Відсьогодні у Львівській області запроваджують графіки погодинного відключення електроенергії. Причина: ворог здійснив масовані атаки по обʼєктах критичної інфраструктури в інших областях. В енергосистемі держави почався дефіцит потужності. Щоб збалансувати систему, НЕК “Укренерго” ухвалила рішення про запровадження таких відключень”, – написав голова Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький.

Він також додав, що вся необхідна інформація щодо відключень у Львівській області міститься на офіційному сайті та на сторінках “Львівобленерго” в соцмережах.

На Прикарпатті також запровадили графіки аварійних відключень

“Внаслідок зростання дефіциту в енергосистемі НЕК “Укренерго” дала вказівку про запровадження графіків аварійних відключень на Прикарпатті”, – йдеться у повідомленнях місцевих ЗМІ.

Графіки відключень електрики, зокрема в Івано-Франківську, запровадили в обсязі першої та другої черги.

Графіки аварійних відключень (ГАВ) – це відключення споживачів через дефіцит обсягів електроенергії. Запроваджуються та завершуються ГАВ також за вказівкою “Укренерго”.

Дізнатися черги графіків аварійних відключень можна на головній сторінці сайту “Графіки вимкнень аварійних вимкнень” за посиланням.

Тим часом у Міненерго спрогнозували, наскільки може зрости тариф на світло.

Також відомо, що в осінньо-зимовий період 2024-2025 років Україна входитиме з дефіцитом електроенергетичних потужностей. Його обсяг визначатиметься здатністю захистити енергосистему від обстрілів, а отже, від постачань військової допомоги від партнерів.

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *