Найкоротший шлях для наступу на Київ: експерт назвав цінність Сумського напрямку для путінської армії

Ексклюзив ТСН

Після заяви очільника ГУР Міноборони України Кирила Буданова про ймовірність наступу російської армії на Суми оцінку ситуації дав колишній речник Генштабу ЗСУ, військовий експерт Владислав Селезньов.

В коментарі для ТСН.ua експерт зауважив, що Сумський напрямок є одним з найкоротших шляхів між Росією та Києвом.

“Вже зараз на Сумщині, на прикордонні дуже гучно. Ситуація там доволі динамічна. Окупанти задіюють по прикордонню КАБи, міни, артснаряди, там діють російські ДРГ. Останні не просто заходять, щоб подивитися, а буквально розвідують те, де у нас слабкі місця в оборонних і захисних лініях. Їм, ДРГ, важливо створити відповідну мапу поля бою, щоб атакувати там, де у нас найскладніша ситуація і найслабша оборона“, – каже Владислав Селезньов.

За його даними, наразі на території Курської області у ворога накопичено 10,5 тисячі особового складу.

“Але зараз здійснюється передислокація щонайменше 14 ешелонів, де 3–3,5 тисячі особового складу і до пів тисячі одиниць озброєння та військової техніки. Цього, 14 тисяч особового складу, замало, щоб атакувати, а тим більше захопити Суми. А створити нам певні проблеми в прикордонні – так”, – каже експерт.

Селезньов зауважує: “Зверніть увагу, що на Сумщині бої точаться на відстані 3–5 км від кордону. Далі у ворога фізично немає ресурсу просуватися вперед”.

На запитання про те, чому для ворога важливий Сумський напрямок, експерт відповідає так: “Це один з найкоротших маршрутів у напрямку Києва. Але щоб цей шлях подолати, загарбникам потрібно зламати наш спротив. Для цього потрібні ресурси, яких у ворога немає і в осяжній перспективі ми їх там не бачимо. 14 тисяч – це не 140 тисяч. Тому я думаю, що певною мірою це намагання розтягнути наші стратегічні резерви. Зараз у нас надскладна ситуація на східному фланзі російсько-українського фронту. Краматорський, Покровський напрямки – там пекло. Наші підрозділи замість того, щоб посилювати цю ділянку фронту, змушені вирушати на північ Харківської області”.

За словами Селезньова, ворожа армія, найімовірніше, керується установкою, що чим більше вона розтягне фронт, тим легше їй буде атакувати на головному напрямку.

“На літню кампанію у ворога ключова місія – це повна окупація Донеччини. Для того, щоб змусити нас розтягувати наші резерви, вони проявлятимуть активність не лише на півночі Харківської області, в перспективі – на Сумщині, але й на півдні Запорізької області. Там таке саме пекло. Масштаби дещо менші, але й туди нам треба спрямовувати певні резерви, щоб стабілізувати ситуацію на всій ділянці фронту”, – резюмує колишній речник Генштабу ЗСУ.

Раніше повідомлялося про те, що боєць “Азову” відповів, коли закінчиться війна в Україні.

Читайте також: 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *