Заново вчився говорити, писати й ходити: як поліцейський вижив після надтяжких травм і яку пораду він дав пораненим

Ексклюзив ТСН

42-річний Олександр Ємець заново вчився говорити, писати й робити перші кроки. Тепер у поліції він відповідає за аналітику та ділиться досвідом з молодшими колегами. Чоловік у жовтні 2022 року зазнав надтяжких поранень під час розмінування Харківщини. Все його тіло посікло уламками. Кілька в голові лишаються і досі.

Про це йдеться у матеріалі кореспондентки ТСН Анни Махно.

“Сумніви були постійні у медиків про те, чи він виживе, щоб ви розуміли, наскільки це було важко”, – каже керівниця лікарні МВС на Рівненщині Лариса Яніцька.

42-річний Олександр працює в поліції 15 років. Майор Ємець був заступником керівника вибухотехнічної служби області, коли почалося повномасштабне вторгнення росіян. Згадує перші обстріли Рівного.

“Це був прильот ракети, це був перший виїзд наш, бойовий скажем так”, – каже він.

Згодом з колегами рушили розміновувати від російських снарядів Київщину. Потім – Харківщину, всипану смертоносними мінами. Саме ця ротація поділила життя Олександра на “до” та “після”. Все трапилося 4 жовтня під час розмінування.

“Це був вибух міни протипіхотної”, – згадує вибухотехнік. 

Двоє людей було поранено, ще двоє загинуло. Серед них і керівник Ємця – головний вибухотехнік Рівненщини підполковник Олександр Мамчур. Саме ТСН він давав одне з останніх мирних інтерв'ю, коли з колегами перевіряли школи після серії повідомлень про замінування.

Зо тиждень Олександр Ємець був непритомний у критичному стані.

“У мене є уламки зараз у голові, є ще в нозі уламок, він остався”, – каже вибухотехнік.

Майор Ємець боровся за життя. Спершу його скерували на реабілітацію до Угорщини. Потому повернувся на Рівненщину. Заново вчився не лише ходити, а навіть говорити.

“Імена дітей забував, писали, читали, говорили все повністю, все спочатку”, – каже Олександр Ємець.

І завдяки своїй наполегливості, допомозі медиків і, важливо, каже, підтримці дружини Олександр повернувся на роботу в поліцію.

Нині в Олександра посада цивільна, бо поранення все ж дається взнаки, а поліцейські нормативи передбачають серйозну фізпідготовку. Він, зокрема, працює з документацією. Та роботу над собою і реабілітацію Олександр не припиняє.

Всім пораненим Олександр готовий дати лише одну, але найголовнішу пораду – ніколи не здаватися і вірити в себе.

▶ На YouTube-каналі ТСН можна переглянути за цим посиланням відео: Новини ТСН 13:00 за 20 травня 2024 року | Новини України

Нагадаємо історію неймовірного порятунку захисника України.

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *