Чи віддадуть ЗСУ російські мільярди: історичне рішення ЄС для України

Ексклюзив ТСН

В ЄС нарешті погодилися передати Україні все те, що вони заробили від заморожених російських активів! А це означає, що російські мільярди запрацюють на ЗСУ! У МЗС Чехії вже навіть оголосили суму, яку найближчим часом перекажуть Україні!

Чому в ЄС так довго вагалися, які країни готові передати Україні вилучені російські мільярди та скільки путінських активів тримає в руках Захід, розповідають журналісти в ексклюзиві TSN.ua.

Міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський повідомив дуже гарну новину для всієї України! Схоже, вже найближчим часом Київ отримає такі необхідні кошти на оборону, але не як подарунок, а по справедливості — як компенсацію від РФ. Країни-члени ЄС уже узгодили нюаси і готові переказати дивіденди, тобто гроші, отримані від заморожених активів російського Центробанку, Україні.

“В рамках ЄС ми вирішили переказати кошти від заморожених активів російського Центробанку на користь України. Лише цього року це може становити до 74 мільярдів крон — 3 мільярди євро. 90% коштів підуть на військову підтримку для ЗСУ. Росія повинна заплатити за збитки, завдані її загарбницькою війною”, — повідомив очільник МЗС Чехії Ян Ліпавський.

Тішить і те, що 90% усіх отриманих грошей підуть Збройним силам України. Сподіваємося, що їх одразу спрямують на закупівлю зброї та боєприпасів українській армії, адже росія досі веде свій наступ на Харківщині та планує повномасштабний наступ на початок літа 2024 року. Тож військо має бути укомплектоване і озброєне до зубів.

Варто зазначити, що це рішення виникло не тут і не зараз, а пройшло дуже тривалий шлях! Насправді ще 19 березня видання Блумберг написало, що в ЄС розробили механізм передавання Україні заморожених активів Центробанку Росії на користь Україні. Там планували оподаткувати дивіденди, отримані від російських активів, а те, що залишилося, передати Україні. Тоді йшлося саме про суму, яку озвучив Ліпавський — 3 мільярди євро, причому на рік!

Російських активів на Заході дуже багато, і це не дивно, бо тримати там свої кошти було надійно, принаймні до 2022 року. Проблема в тому, що вони розкидані по багатьох країнах, зокрема аж 191 мільярд євро тримає міжнародний депозитарій Euroclear у Бельгії. Саме вони приносять прибутки, бо лежать на депозиті. І це далеко не малі кошти. Так от, за 2023 рік депозитарій отримав з них 4,4 мільярда дивідендів. На задум європейців, вони мали би піти на відновлення України або на допомогу ЗСУ.

У Британії рашисти також мали ще 30 мільярдів євро державних і ще 20 мільярдів євро активів приватних осіб. Наступною іде Франція з 19 мільярдами євро арештованих російських державних коштів, і ще “потроху” росіяни зберігали у США та Швейцарії. Але більшість країн наразі не розглядають передавання самих грошей, поки що йдеться лише про дивіденди! Все — через можливі юридичні проблеми.

Хто був першим

Першими про передавпання Україні заморожених російських коштів заговорили ще 2023 року наші друзі-британці. Але тоді до них звернулися міжнародні банки і попросили їх не поспішати, а подумати про можливі наслідки. Ось, як це описували журналісти Bloomberg:

“Деякі банкіри та юристи у Великій Британії попереджають, що гучні конфіскації активів ризикують зашкодити репутації Лондона як міжнародного фінансового центру і можуть викликати питання щодо верховенства права. Пріоритетом для банків є певна форма правового захисту або відшкодування від будь-яких майбутніх позовів з боку Росії проти окремих фінансових установ, причетних до конфіскації активів, кажуть люди, знайомі з цим питанням. Для упередження проблем, які можуть виникнути в разі відчуження російських грошей на користь України, створюють альтернативні пропозиції”.

Що передадуть Україні

Тоді ж там і запропонували відокремити відсотки, нараховані на заарештовані активи, і передати їх Україні, залишивши самі активи недоторканими. Саме так це і працюватиме надалі.

Як повідомляють європейські ЗМІ, Україна вже точно отримає 3 мільярди від ЄС, але не раніше, ніж у липні, адже такі фінансові транші потребують часу для підготовки. Але чи може це перерости в сталий проєкт і забезпечити Україну грошима та ресурсами вдовгу?

Саме це планують зробити німці разом з американцями.

Грошей стане більше?

Там російські активи вважають гарним джерелом фінансування України, щоб водночас зекономити самим, де це можливо. Ми всі пам’ятаємо, як довго республіканці морочили всім голову і заявляли, що Америка й так забагато допомогає Україні. Як пише Блумберг, за допомогою російських активів у Німеччині та США ці порожні балачки можна буде в майбутньому оминути:

“Уряд Німеччини готовий підтримати план США щодо використання майбутніх прибутків, отриманих від заморожених активів РФ, які зосереджені в країнах Європи, для підтримки допомоги Україні в розмірі 50 млрд доларів”.

Bloomberg зазначає, що офіційні особи США та країн ЄС кажуть, що пропозиція США набирає обертів та, як очікується, домінуватиме в переговорах між міністрами фінансів і керівниками центральних банків країн Групи семи, які зберуться в Італії на щорічну зустріч, яка розпочнеться 23 травня.

Але німецькі офіційні особи не очікують жодної остаточної угоди до зустрічі лідерів країн Групи семи 13-15 червня, а також її реалізації до 2025 року, повідомили джерела, які говорили на умовах анонімності.

Найближча зустріч у форматі G7 відбудеться вже зовсім скоро — напередодні Міжнародного Саміту миру у Швейцарії, який проводить Україна. Тож окрім довгоочікуваних дискусій про майбутній мир, українці можуть сміливо очікувати й нових важливих рішень від союзників, які стосуватимуться більшої та ширшої допомоги Україні. 

В лютому 2024 року про передавання Україні російських активів згадав і Зеленський. На його переконання, цей крок був би особистим ударом для Путіна:

“Для нього гроші  номер один. Якщо ви почуєте його меседжі, то все навколо грошей. Він забезпечує безпеку цих грошей, навіть заморожених активів за кордоном. Якщо всі заморожені активи, всі гроші передадуть просто без жодних умов Україні, думаю, що це дуже його послабить… Без крові, але це було б дуже влучно. Тоді він буде телефонувати всім, не тільки мені, і шукати, як закінчити цю війну”.

Тим часом президент Володимир Зеленський звернувся до українців. Він розповів, що у вівторок, 21 травня, були детальні доповіді щодо ситуації на фронті та забезпечення оборони від міністра оборони України Умєрова та начальника Генштабу Баргилевича. Доповідав і головком Сирський.

Читайте також:

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *