Українці помиляються, коли збираються “варити картоплю в мундирах”. Це калька з російської, тому варити так картоплю краще не потрібно.
Мовознавці радять замість “в мундирах” використовувати вираз “картопля в лушпинні”.
Крім цього кальковане словосполучення можна замінити такими варіантами як «нелупка», «бульба в луспі», “барабосля в лушпинні, «бараболя з лупиною». І навіть підійде таке кумедне словосполучення як «бульба в штанях».
Отже, як приготувати картоплю не «в мундирах», а в лушпинні
Картопля в лушпинні — це картопля, яка зварена цілою в шкірці.
- Візьміть цілі бульби, добре промийте їх від землі, видаліть «очі».
- Покладіть картоплю в каструлю і залийте холодною водою, щоб рівень води був на 2-3 см вище за рівень картоплі.
- Варіть на помірному вогні протягом 15-20 хвилин.
Гаряча картопля подається як гарнір до риби або м'яса і очищується від шкірки за столом. Існують спеціальні виделки для чищення картоплі.
А молоду картоплю, перед тим як варити в лушпинні, ретельно миють, так як її їдять разом зі шкіркою.
Читайте також: