Користь аґрусу для організму
Одна з особливостей і водночас переваг аґрусу полягає в тому, що ягода є низькокалорійною та водночас поживною. Тому, споживаючи низьку кількість калорій, можна отримати великий набір необхідних організму елементів.
Жменька аґрусу містить:
- близько половини добової норми вітаміну С – потужного антиоксиданту, життєво важливого для нашої нервової та імунної систем
- близько третини добової норми клітковини, яка знижує ризики хронічних захворювань, хвороб серця, діабету 2-го типу та ожиріння, деяких видів раку
- вітамін В5, В6, які допомагають перетворювати їжу в енергію
- мідь, що відіграє важливу роль у підтриманні здоров’я серця, судин і мозку
- марганець, котрий підтримує метаболізм, формування кісток й імунну відповідь
- необхідний нам для нормального функціонування клітин калій — за його вмістом з аґрусом не зрівняється жоден продукт.
Саме завдяки такому широкому спектру поживних речовин і називають аґрус “королівською ягодою”.
Чим корисний аґрус
Аґрус лікує хронічні захворювання
Завдяки наявності значної кількості антиоксидантів аґрус захищає клітини від окислювального процесу, таким чином бореться з багатьма хронічними захворюваннями, передчасним старінням, знижує ризик виникнення певних видів раку, серцевих захворювань, діабету 2-го типу, захищає мозок від дегенеративних захворювань.
Аґрус може допомогти контролювати рівень цукру в крові
Аґрус містить хлорогенову кислоту, яка може уповільнити засвоєння вуглеводів і допомогти знизити рівень цукру в крові після вживання їжі.
Аґрус покращує травлення
Клітковина, яка є в цих ягодах, регулює випорожнення і допомагає полегшити симптоми таких станів, як синдром подразненого кишківника. Високий рівень вітаміну С сприяє засвоєнню інших поживних речовин, зокрема заліза та інших мінеральних речовин.
Аґрус підвищує імунітет
50 г аґрусу забезпечує добову норму вітаміну С для дорослих. Завдяки великій кількості поліфенолів, алкалоїдів і флавоноїдів аґрус має чудові антибактеріальні та протизапальні властивості.
Аґрус покращує пам'ять та здоров'я мозку
Фітонутрієнти та антиоксиданти в ягодах аґрусу допомагають поліпшити пам’ять, борючись із вільними радикалами, які атакують та пошкоджують клітини мозку. Висока концентрація вітаміну С допомагає організму виробляти норадреналін, нейромедіатор, який, як вважають, покращує роботу мозку у людей з деменцією.
Аґрус для схуднення
Для боротьби із зайвою вагою аґрус потрібно застосовувати як основний продукт розвантажувального дня, він також показаний для лікування ожиріння в дієтичному харчуванні, коли хворому потрібно з'їдати щодня протягом кількох тижнів по 800-900 г аґрусу, суворо обмеживши добову калорійність їжі.
Протипоказання до вживання аґрусу
Як будь-який продукт аґрус має протипоказання для вживання.
Лікарі не рекомендують вживати аґрус за умови гострих форм гастриту, захворювань шлунково-кишкового тракту, виразкових хвороб шлунка, а також за індивідуальної непереносимості цієї ягоди.
Якщо ж у вас немає протипоказань, все одно не потрібно зловживати аґрусом, оскільки існує ризик розвитку метеоризму.
Читайте також:
- Рукола: кому не можна її їсти та чому, користь рослини
- Черешня – все, що потрібно знати про корисні та шкідливі властивості ягоди