Хто навчає новобранців окупаційної армії РФ: шокувальне розслідування ЗМІ

Війна

Журналісти отримали список з персональними даними 151 “спеціаліста” армії РФ, які тренують мобілізованих росіян. Принаймні п'ятеро з них виявилися зрадниками, які народилися в Україні, а дехто досі зберігає її громадянство.

Про це пише “Суспільне” з посиланням на власне анонімне джерело.

“Ми верифікували документ після дослідження біографій частини інструкторів. Їхні дані у списку виявилися справжніми. Окрім того, нам вдалося поспілкуватися з трьома з них. У розмові вони підтвердили, що навчають військових”, – йдеться у статті.

Зазначається, що особи у переліку інструкторів готують тисячі новобранців, яких потім відправляють на війну в Україну. Ці “спеціалісти” набули бойового досвіду в Афганістані, Чечні, Грузії, Молдові, Сирії та Україні.

48-річний В’ячеслав Москаленко

Рядовий Москаленко народився у Куп’янську Харківської області. Має подвійне громадянство — російське та українське. Навчає новобранців росармії користуватися протитанковою зброєю: ракетними комплексами та станковими гранатометами. Воював на сході України у 2014-2022 роках в складі “ПВК Донбас”, брав участь у нападі росіян на Маріуполь 2022 року.

64-річний Микола Клочко

Клочко родом з Бахмута, проживає в Алушті. Зареєстрований і в Україні, і в РФ як підприємець. Але водночас має звання підполковника та працює на російську армію. Воював в Афганістані, є кавалером радянського ордену червоної зірки. Навчає мобілізованих поводженню зі зброєю та військовій тактиці.

43-річний Денис Димченко

Димченко народився у селищі Брилівка на Херсонщині, яке зараз перебуває під окупацією.  Воює проти України від 2014 року. До повномасштабного вторгнення був добровольцем батальйону терористів “Вікінг”, де керував розвідротою. За це отримав так звану нагороду “доброволець Донбасу”.

61-річний Віталій Максаков

Полковник армії РФ Максаков у соцмережах рідним містом вказує Саки у Криму. Раніше мав українське прізвище Мірошниченко, яке він змінив 2010 року. 2014-го Максаков брав участь в окупації Криму. У 2014-2015 роках був інструктором так званих “ополченцев ДНР”, а зараз навчає новобранців окупаційної армії спецпідготовці й тактиці. Бойовий досвід отримав в Афганістані, Придністров'ї та Україні. 

68-річний Анатолій Малолєтко

Полковник у відставці Малолєтко народився в українському селі Павлиші Кіровоградської області, де у нього досі є родичі. Після анексії Кримського півострова став першим окупаційним військкомом Криму. Навесні 2015 року організував один з найбільших злочинів РФ у Криму – призов кримців до армії РФ. Зараз Малолєтко командує рейдовим батальйоном та, ймовірно, навчає працівників військкоматів проведенню мобілізаційних заходів.

Читайте також:

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *