15-річний українець винайшов унікальний пристрій для ЗСУ: що відомо

Ексклюзив ТСН

Підліток із Шостки створив модель робота-розмінувальника. Він може виявляти протипіхотні та протитанкові міни. Керувати пристроєм можна дистанційно. Тож фахівець, який ним управлятиме, у разі вибуху не травмується. Крім того – робот універсальний

Про це йдеться у сюжеті кореспондентки ТСН Олени Лоскун.

Єрмаку Роговому із Сумщини 15 років. Його мама Ірина пригадує: технікою син почав захоплюватися ще років з трьох. Ліхтарики, іграшки і дрібна побутова техніка – на деталі хлопчик розбирав усе, що потрапляло під руку. Щоб талант не пропадав дарма – батьки відвели Єрмака на станцію юних техніків.

Численні гуртки і участь у Малій академії наук. Скільки машин і роботів уже склав – винахідник збився з ліку.

Та справжня гордість Єрмака – модель універсального робота-розмінувальника. Його прототип вирішив розробити, бо, каже, подібна техніка зараз дуже потрібна військовим і рятувальниками. Пристрій оснащений клешнею-маніпулятором, камерою і працює на дистанційному управлінні. Він за допомогою спеціального металошукача може виявляти протитанкові та протипіхотні міни під землею на глибині до 30 сантиметрів. Завважки робот лише у кілька кілограмів, тому наїхавши на міну – не підірветься.

“Коли він бачить можливе місцерозташування міни, він буде видавати звуковий сигнал. Якщо на поверхні лежить міна, може взяти її маніпулятором, а так він викидає маркер”, – каже винахідник. 

Собівартість такого приладу 7-8 тисяч гривень. Але Єрмаку обійшовся приблизно у тисячу. Від ідеї до втілення її у життя – знадобилося близько року. Винахіднику на всіх етапах допомагав керівник гуртків станції юних техніків Євгеній Небилиця. Він розповідає: насправді робот багатофункціональний. Його можна буде використовувати не лише для розмінування. 

“Якщо використати такий робот, як дрон-камікадзе, то якраз пластик ПВХ підійде дуже гарно. Адже він дешевий, це буде одноразовий робот. Може нести на собі вантаж, або якусь вибухівку”, – каже керівник гуртків станції юних техніків Євгеній Небилиця. 

“З цим роботом я виступав у МАНі 2 роки. У минулому році мені, на жаль, не вдалося виграти місце в Україні, але я здобув 1 місце на області. У цьому році вже краще: на області у мене було 1 місце, по Україні – третє”, – каже Єрмак Роговой. 

Батьки винаходом сина пишаються. Бо ж сім'я живе неподалік російського кордону. І хоч пристрій – поки лише прототип, але сподіваються, що ним таки зацікавляться наші розмінувальники.

Крім конструювання роботів та машин, хлопець охоче береться і за хатні клопоти. Полагодити техніку, зробити зі звичайного велосипеда електро- або ж змайструвати щось для менших братика чи сестричок – зробити може будь-що. 

▶ На YouTube-каналі ТСН можна переглянути за цим посиланням відео: Новини ТСН 20:00 5 липня. Росіяни захопили нові землі, зміна влади в Британії, скандал в Одесі

Читайте також: 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *