Що насправді ховається за “мирними ініціативами” Орбана: пояснив дипломат

за кордоном

Так звані “мирні ініціативи” угорського прем'єр-міністра Віктора Орбана – не що інше, як “сепаратні дії”. 

Таку думку висловив український дипломат Костянтин Єлісєєв.

Ініціативи Орбана – виклик консолідованій позиції ЄС і НАТО щодо підтримки України та ізоляції агресора. Це ще один привід активувати застосування статті 7 Лісабонського договору з метою покарання Будапешта і недопущення подібних сепаратних дій у майбутньому”, – йдеться у його дописі. 

На його думку, план Орбана – “це результати недопрацювань української сторони, адже відсутність справжнього діалогу між Києвом та Будапештом занадто затягнувся і контактів останнім часом у авральному режимі явно не вистачило”. 

“Попри півроку активізованих контактів та підготовку до потенційної зустрічі з Орбаном, Зеленський так і не знайшов дієвих і переконливих аргументів, щоб якщо не переконати, то бодай змусити угорську сторону сумніватися в своїх підходах та занадтій довірі до Москви”, – зазначив він. 

Єлісєєв вважає, що “у дипломатичному матчі Україна-Угорщина поки що рахунок 0:2”, оскільки, на думку дипломата, Київ піддався на 11 “вкрай небезпечних умов Угорщини у справах нацменшин” та не убезпечив негативного сценарію розвитку подій у контактах Будапешта з Москвою. 

“Путін скористався можливістю для представлення Заходу в особі головуючої в ЄС країни власного плану капітуляції України та припинення війни; натомість, Орбан уникнув будь-якої публічної згадки про українську “формулу миру” перед російським лідером, засудження агресивної війни”, – підкреслив дипломат.

Він додав, що “миротворчі візити” Орбана до Києва та Москви – це лише початок дипломатичної кампанії Орбана, “для якого не є перешкодами ані роль головування в Раді ЄС, ані підпис під Комюніке саміту миру”. 

Нагадаємо, американські аналітики ISW вважають, що закликами до мирних переговорів Орбан намагається зірвати підтримку Україні.

Читайте провідні новини на сьогодні

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *