75-й ювілейний саміт НАТО: чи будуть важливі рішення про Україну

Ексклюзив ТСН

Саміт НАТО на найвищому рівні – рівні глав держав – розпочинається сьогодні у Сполучених Штатах. До Вашингтона вже прибув президент України Володимир Зеленський. Сьогодні зранку вони з дружиною поклали квіти до пам‘ятника жертв голодомору у Вашингтоні.

Про це йдеться в ТСН.

Російська війна проти України залишається головним викликом для партнерів. І приймати Україну до своїх лав до її завершення не хочуть. Але готують цілу низку заходів: коли політична воля зʼявиться, Україна має бути повністю готова до членства в Альянсі.

Також у Білому домі підтвердили: на саміті на українців очікують важливі оголошення щодо посилення ППО та передавання літаків F16.

Офіційно 75-й ювілейний саміт НАТО розпочинається саме сьогодні. Напередодні Вашингтон почав візуально змінюватися – безпекові паркани зʼявилися не лише довкола Білого дому, але й уздовж багатьох центральних вулиць. Рух автівок у місті суттєво обмежили, що для американців, які звикли пересуватися переважно на машинах, – величезний виклик. Тож Вашингтон практично вимер – люди беруть відпустки.

До Сполучених Штатів уже прилетів чинний генсек НАТО Єнс Столтенберг. І за американською традицією його запросили на бейсбольний матч зробити перше вкидання мʼяча.

Столтенберг прийшов у футболці місцевої бейсбольної команди і кашкеті НАТО, а на трибуні його підтримував Держсекретар США Ентоні Блінкен. На цьому розважальна програма саміту не вичерпується. Сьогодні ввечері президент США Джо Байден із дружиною дають гала-вечерю для лідерів держав у тому самому приміщенні, де 75 років тому було підписано угоду про створення НАТО. А вже в середу розпочнеться робота.

Перший робочий день буде присвячений загальним питанням Альянсу, а другий, четвер, – партнерам. І без перебільшення головним партнером є Україна. Окрім засідання ради Україна-НАТО, відбудеться також зустріч лідерів усіх тих країн та інституцій, які підписали безпекові угоди з Україною, головуватимуть президенти Байден і Зеленський. Формального запрошення вступити до Альянсу Україна не отримає. Буде низка кроків, які мають максимально наблизити Україну до Альянсу, розповів старший директор з питань Європи в Раді нацбезпеки США Майкл Карпентер.

“На саміті члени Альянсу оголосять нові рішучі заходи підтримки України. Члени Альянсу створять нове військове командування НАТО в Німеччині, яке використовуватиме інституційні можливості НАТО для координації, підготовки та оснащення та допомоги Україні розвивати її майбутні сили. Члени Альянсу також оголосять про обіцянку допомоги Україні у сфері безпеки, яка включатиме 40 мільярдів євро протягом наступного року. Крім того, НАТО призначить цивільну особу на посаду старшого представника НАТО в Києві, щоб виконувати функції координатора взаємодії НАТО з українською владою”, – каже старший директор з питань Європи в Раді нацбезпеки США.

Також Карпентер офіційно підтвердив, що на саміті буде оголошено про передавання Україні систем протиповітряноі оборони та літаків F-16. Саме це буде практичним, осяжним результатом саміту. Масовану російську ракетну атаку на Україну в понеділок, вважає Карпентер, необхідно розслідувати як воєнний злочин. І постачання Києву зброї для захисту має запобігти новим втратам.

▶На YouTube-каналі ТСН можна переглянути за цим посиланням відео: 

На саміті НАТО оголосять про ВАЖЛИВІ ЗМІНИ ДЛЯ УКРАЇНИ

Раніше президент Франції Макрон відповів, які дві країни виступили проти вступу України до НАТО.

Читайте також:

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *