Смачні страви з баклажанів: рецепти від знаменитого кухаря, які готуються за пів години

Підбірки рецептів

Мʼясистий і дуже смачний овоч баклажан має неабияку популярність серед українських господинь. Його смажать, запікають, тушкують, консервують тощо. Він може бути ніжним, гострим, хрустким — таким, як ви любите. Окрім чудового смаку, баклажан ще й дуже корисний.

Які страви приготувати з баклажанів — рецептами ділиться Євген Клопотенко

Крем-суп з баклажанів

Інгредієнти:

  • ріпчаста цибуля — одна,
  • морква — одна,
  • баклажани — 2 середніх,
  • часник — 2 зубчики,
  • оливкова олія — 2 ст.л (4 ст. л для смаження овочів),
  • вода — 1 л
  • вершки (15-20%) — 100 мл,
  • духмяний перець — 2 горошини,
  • лавровий лист — 1,
  • сіль і перець до смаку

Приготування:

  • Цибулю та моркву очистьте, наріжте кубиками та посмажте на оливковій олії приблизно 4 хвилини. Розчавіть часник і додайте його до овочів. Продовжуйте смажити до появи часникового аромату.
  • Потім влийте в сотейник літр води, додайте дві горошини духмяного перцю й один лавровий лист. Варіть бульйон приблизно 15 хвилин, додавши сіль до смаку.
  • Паралельно візьміть два баклажани, помийте, розріжте навпіл і викладіть на деко, застелене пергаментним папером. Полийте 2 ст. л оливкової олії та поставте запікатися в розігріту до 180 градусів духовку на 30 хвилин. Виберіть м'якуш запечених баклажанів ложкою й перекладіть у бульйон.
  • Із бульйону дістаньте лавровий лист і духмяний перець. Усі інгредієнти перебийте блендером.
  • Додайте 100 мл вершків і сіль з перцем до смаку, прогрійте крем-суп ще 3 хвилини.

Салат з баклажанами, телятиною та кіноа

Інгредієнти:

  • кіноа — 200 г,
  • теляча вирізка — 150 г,
  • баклажани — 2 невеличких,
  • томати — 2, 
  • гілочки м’яти — 3 шт.,
  • оливкова олія — 2 ст. л,
  • біла цибуля — 1 шт,
  • сіль і перець до смаку.

Приготування:

  • Відваріть кіноа  у підсоленій воді, потім промийте в ситі та дайте воді стекти.
  • Паралельно два маленьких баклажани помийте і поріжте кружечками товщиною 5 мм, обсмажте з двох боків.
  • 150 г телячої вирізки теж поріжте тонко та обсмажте до готовності.
  • Поріжте дрібно цибулю, кубиками — томати. У мисці змішайте кіноа, порізану цибулю, томати, обсмажені баклажани та телятину. Додайте подрібнене листя м’яти, посоліть і поперчіть до смаку. Заправте салат оливковою олією і перемішайте.

Запечені баклажани з гострим соусом

Інгредієнти:

  • баклажани — 3 невеликих,
  • часник — 3 зубчики,
  • корінь імбиру — 3 см,
  • оливкова олія — 2 ст.л,

Для соусу:

  • пластівці каєнського перцю — четвертина ч. л,
  • приправа зіри — 1 ч. л,
  • мед — 4 ст.л,
  • сік  одного лимона,
  • вода — 150 мл,
  • оливкова олія — 1 ст.л,
  • сіль до смаку

Приготування:

  • Баклажани помити, висушити паперовим рушником і розрізати навпіл. Помістіть баклажани у форму для запікання, полийте 2 ст. л оливкової олії. Поставте баклажани на 15 хвилин в духовку розігріту до 180 градусів.
  • Щоб приготувати соус, розігрійте на пательні  столову ложку оливкової олії, додайте 3 вичавлених зубчики часнику та обсмажте буквально 10 секунд.
  • Натріть корінь імбиру, вичавіть туди сік одного лимона, додавши пластівці каєнського перцю, приправу зіри та  мед. До соусу влийте 150 мл води та готуйте приблизно 10 хвилин.
  • Коли соус почне густіти, зніміть його із вогню, залийте ним баклажани, закрийте їх фольгою та знову поставте запікати 15 хвилин за температури 180 градусів

Читайте також:

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *