Мʼясистий і дуже смачний овоч баклажан має неабияку популярність серед українських господинь. Його смажать, запікають, тушкують, консервують тощо. Він може бути ніжним, гострим, хрустким — таким, як ви любите. Окрім чудового смаку, баклажан ще й дуже корисний.
Які страви приготувати з баклажанів — рецептами ділиться Євген Клопотенко
Крем-суп з баклажанів
Інгредієнти:
- ріпчаста цибуля — одна,
- морква — одна,
- баклажани — 2 середніх,
- часник — 2 зубчики,
- оливкова олія — 2 ст.л (4 ст. л для смаження овочів),
- вода — 1 л
- вершки (15-20%) — 100 мл,
- духмяний перець — 2 горошини,
- лавровий лист — 1,
- сіль і перець до смаку
Приготування:
- Цибулю та моркву очистьте, наріжте кубиками та посмажте на оливковій олії приблизно 4 хвилини. Розчавіть часник і додайте його до овочів. Продовжуйте смажити до появи часникового аромату.
- Потім влийте в сотейник літр води, додайте дві горошини духмяного перцю й один лавровий лист. Варіть бульйон приблизно 15 хвилин, додавши сіль до смаку.
- Паралельно візьміть два баклажани, помийте, розріжте навпіл і викладіть на деко, застелене пергаментним папером. Полийте 2 ст. л оливкової олії та поставте запікатися в розігріту до 180 градусів духовку на 30 хвилин. Виберіть м'якуш запечених баклажанів ложкою й перекладіть у бульйон.
- Із бульйону дістаньте лавровий лист і духмяний перець. Усі інгредієнти перебийте блендером.
- Додайте 100 мл вершків і сіль з перцем до смаку, прогрійте крем-суп ще 3 хвилини.
Салат з баклажанами, телятиною та кіноа
Інгредієнти:
- кіноа — 200 г,
- теляча вирізка — 150 г,
- баклажани — 2 невеличких,
- томати — 2,
- гілочки м’яти — 3 шт.,
- оливкова олія — 2 ст. л,
- біла цибуля — 1 шт,
- сіль і перець до смаку.
Приготування:
- Відваріть кіноа у підсоленій воді, потім промийте в ситі та дайте воді стекти.
- Паралельно два маленьких баклажани помийте і поріжте кружечками товщиною 5 мм, обсмажте з двох боків.
- 150 г телячої вирізки теж поріжте тонко та обсмажте до готовності.
- Поріжте дрібно цибулю, кубиками — томати. У мисці змішайте кіноа, порізану цибулю, томати, обсмажені баклажани та телятину. Додайте подрібнене листя м’яти, посоліть і поперчіть до смаку. Заправте салат оливковою олією і перемішайте.
Запечені баклажани з гострим соусом
Інгредієнти:
- баклажани — 3 невеликих,
- часник — 3 зубчики,
- корінь імбиру — 3 см,
- оливкова олія — 2 ст.л,
Для соусу:
- пластівці каєнського перцю — четвертина ч. л,
- приправа зіри — 1 ч. л,
- мед — 4 ст.л,
- сік одного лимона,
- вода — 150 мл,
- оливкова олія — 1 ст.л,
- сіль до смаку
Приготування:
- Баклажани помити, висушити паперовим рушником і розрізати навпіл. Помістіть баклажани у форму для запікання, полийте 2 ст. л оливкової олії. Поставте баклажани на 15 хвилин в духовку розігріту до 180 градусів.
- Щоб приготувати соус, розігрійте на пательні столову ложку оливкової олії, додайте 3 вичавлених зубчики часнику та обсмажте буквально 10 секунд.
- Натріть корінь імбиру, вичавіть туди сік одного лимона, додавши пластівці каєнського перцю, приправу зіри та мед. До соусу влийте 150 мл води та готуйте приблизно 10 хвилин.
- Коли соус почне густіти, зніміть його із вогню, залийте ним баклажани, закрийте їх фольгою та знову поставте запікати 15 хвилин за температури 180 градусів
Читайте також: