На півночі України знову посилюють кордон: що сталося

Ексклюзив ТСН

На прикордонні Чернігівської області путінська армія суттєво збільшила атаки дронами з вибухівкою порівняно з минулим роком.

Як розповіли в коментарі для ТСН.ua і чернігівські прикордонники, і місцеві мешканці, окупанти, вочевидь полюють на військові об’єкти, не знаходять їх і скидають туди, куди доведеться.

“У нас ситуація з обстрілами незмінна. Але якщо раніше, наприклад, торік, дронів з вибухівкою майже не було, то зараз полетіли. Над іншими населеними пунктами люди бачать “Шахеди”, які, буває, роблять по п’ять кіл і лише потім вибухають. Чи збивають їх, чи щось інше – складно сказати. Чутно також, як працює ворожа ствольна артилерія”, – розповів нам мешканець Семенівки, яка розташована лише за кілька кілометрів від кордону з Росією.

За його словами, останнім часом багато родин, у яких є діти шкільного віку, виїхали до інших, віддаленіших від кордону населених пунктів.

“Знаю родини, які б і хотіли повернутися, але не поспішають, поки облаштовуються на нових місцях, принаймні до суттєвого похолодання. Час від часу в соцмережах з’являються повідомлення про ймовірність повторного наступу, але я тепер у це взагалі не вірю. Напрямок з нашого боку помітно посилений, в інших місцях є багато природних перешкод, більше розповідати не варто”, – каже мешканець прикордоння.

В коментарі для ТСН.ua чернігівські прикордонники також кажуть, що активність ворожих БпЛА порівняно з минулом роком значно зросла.

Як офіційно відзвітували прикордонники, днями, наприклад, у напрямку села Заріччя була зафіксона атака за допомогою п’ятьох ворожих FPV-дронів, не винятком стали й інші напрямки на села прикордоння, по яких окупанти також застосовують скиди з БпЛА. Лише за минулу добу у прикордонні було зафіксовано 58 вибухів – наслідок обстрілу зі ствольної артилерії та БпЛА.

Крім того, Держприкордонслужба сьогодні зранку повідомила, що посилення кордону на північному напрямку триває. Наприклад, на Поліссі, де Україна межує з Білоруссю, в охороні кордону задіяні різні зразки та види озброєння, ситуація моніториться за допомогою БпЛА, працюють службові собаки, натреновані на пошук зброї.

“Попри всі заяви білорусь залишається в орбіті впливу країни-терориста і тому Україна продовжує нарощувати свою обороноздатність, щоб за необхідності дати гідну відсіч ворогу. Кордон з білоруссю охороняється посилено. Окрім прикордонників, до його захисту долучено й військовослужбовців інших складових Сил оборони України. Також на посиленні постійно перебувають підрозділи спецпризначення Національної поліції. Увесь персонал підготовлений і мотивований до виконання завдань”, – звітують прикордонники.

Вони додають, що заради посилення сюди стягнуто чимало озброєння: “В охороні кордону активно використовується броньована техніка. Різні зразки та види озброєння. Працюють службові собаки, натреновані на пошук вибухових речовин і зброї. Повітряний простір піддається постійному нагляду, який здійснюють камери віддаленого відеоспостереження. Кордон і прикордоння перевіряються безпілотними авіаційними комплексами”.

Резюмуючи, прикордонники кажуть таке: “Наразі поблизу кордону на території суміжної держави не фіксується будь-якого переміщення техніки та живої сили противника. Ситуація контрольована. Поряд з цим активно аналізується вся інформація, яка може впливати на стан охорони кордону”.

Раніше повідомлялося про те, чи є загроза з боку Білорусі.

Читайте також: 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *