Скандал із ТЦК у Дніпрі: військовослужбовець жорстко облаяв жінку, але й вона дала жару

Ексклюзив ТСН

У Дніпрі виник конфлікт між працівником ТЦК і цивільними. Відповідне відео сколихнуло соціальні мережі. Що трапилося насправді та як пояснюють сутичку в самому військкоматі?

Всі подробиці гучного інциденту розповіли журналісти в ексклюзиві TSN.UA.

Гучний інцидент у Дніпрі

За останні кілька місяців конфлікти між представниками військкоматів і цивільними стали ще поширеними. Втім, це відео поширилося Мережею за лічені хвилини.

Конфлікт між ТЦК та цивільними

На ролику, який оприлюднили в Мережі 19 серпня, видно, як один із працівників ТЦК кричить на жінку біля одного з під’їздів. Спершу місцеві пабліки зазначили, що причина гучного конфлікту невідома:

“Конфлікт між ТЦК і жінками біля під'їзду на лівому березі Дніпра. Подробиці невідомі”.

Реакція ТЦК

Утім, цього разу реакція військкомату не змусила на себе довго чекати. У Дніпропетровському ТЦК прокоментували інцидент, зазначивши, що причиною конфлікту стали агресивні дії двох громадян (чоловіка й жінки), які намагалися перешкодити виконанню службових обов’язків військовослужбовцями ТЦК та СП і співробітниками Національної поліції:

“Зокрема, жінка брутально висловлювалася про Збройні сили України, учасників Майдану 2014 року, буквально цитувала ворожий пропагандистський наратив «військові ЗСУ за гроші служать і вбивають». Інший провокатор та учасник інциденту є військовозобов’язаним. Він тривалий час свідомо ігнорував виклики до ТЦК та СП, відмовився від прибуття до ТЦК та СП в супроводі поліції для оновлення військово-облікових даних і також поводився агресивно, не реагував на неодноразові заклики до коректного спілкування”.

Причина конфлікту

В ТЦК зазначили, що некоректні висловлювання з боку військовослужбовця стали реакцією на брутальні образи патріотів і захисників України:

“Цей військовослужбовець був на фронті від 2015 року, нещодавно переведений до ТЦК та СП за станом здоров’я з посади фельдшера евакуаційного відділення, має декілька поранень. Це не виправдовує, але пояснює емоційну реакцію на ницість провокаторів. Командуванням ОТЦК та РТЦК вживаються необхідні організаційні заходи для мінімізації подібних інцидентів. З військовослужбовцями груп оповіщення проводяться додаткові інструктажі та заняття, посилюється координація з органами Національної поліції України”.

Інші схожі випадки

Однак це не єдиний кричущий випадок конфлікту між представниками ТЦК та  цивільними. Гучний інцидент у липні трапився на Прикарпатті. В курортному селищі Ворохта між місцевими мешканцями з одного боку та представниками Держприкордонслужби і ТЦК – з іншого виник конфлікт через встановлений блокпост. Люди також обурені, що у Ворохтянській громаді працюють працівники ТЦК та СП з іншого району. За словами місцевих мешканців, через ці блокпости і роздавання повісток до Ворохти не їдуть туристи. Відео конфлікту поширили в Мережі.

Місцеві жителі, які живуть коштом туризму, обурилися, що через дії ТЦК відпочивальники припинили їздити до Ворохти. Ба більше, під час конфлікту, як зазначають у місцевому пабліку “Моє Яремче”, працівник ТЦК нібито вдарив жінку. Після цього конфлікт спалахнув з новою силою. Цього разу дісталося і автівкам, і представникові ТЦК.

Місцевий депутат, голова туристичної ради Ворохти, член туристичної ради області Олег Молдавчук у коментарі виданню “Курс” розповів деталі конфлікту. За його словами, до блокпосту зранку приїхали не лише місцеві мешканці, а й депутати селищної ради та голова громади. Вони хотіли дізнатися, які підстави встановлення блокпосту на території громади, бо з місцевою владою цього не погоджували:

“Блокпост відлякує туристів і не дає нормально працювати, туристів у громаді й так мало. На думку людей, блокпост був поставлений самовільно, він перешкоджав трафіку гостей і нормальному життю громади”.

За словами депутата, представник прикордонної служби посилався на якийсь службовий наказ, але нікому його не показав і взагалі жодгих документів, які регламентують роботу прикордонників з ТЦК на блокпості у Ворохті, не надав. Тоді люди зібралися біля селищної ради, близко 300 осіб.

Цікавилися, зокрема, чому блокпост не поставили на дорозі на Буковель. Ситуація в громаді напружена. Були випадки раніше, що у Ворохті, Татарові та Вороненці людей приймали просто з поїздів, саджали до автобуса, виписували повістки. “Пакують” навіть на стежках, розповів депутат. Тому ворохтянці попросили демонтувати блокпост на території громади:

“Представники прикордонної служби поводилися адекватно, не пішли на конфлікт з людьми, демонтували блокпост. А працівник ТЦК почав перепалку з людьми, кинувся на жінку, яка його знімала на телефон, а іншу жінку вдарив у голову. Люди зняли це на відео”.

За словами депутата, на місці була присутня патрульна машина. Поліцейський намагався не допустити бійки.

Реакція ТЦК

В Івано-Франківському обласному ТЦК та СП повідомили, що прибрали блокпост, але запевнили, що військовослужбовці ТЦК будуть і надалі перевіряти документи у тих, хто прибуває до селища:

“Блокпост у Ворохті прибраний. Але військовослужбовці ТЦК будуть і НАДАЛІ перевіряти документи осіб, які приїздять. Нам незрозуміло, проти чого протестують місцеві жителі? Проти своїх же односельчан, які воюють зараз і захищають нашу країну? Проти сотень тисяч чоловіків, які ризикують життям і воюють за нашу державу? Можливо, місцеві протестують взагалі проти України? Ці питання риторичні”.

За їхніми словами, працівник ТЦК, на якого напали саме місцеві, воював на фронті і був поранений:

“Жителі Ворохти почали конфлікт. Напали на військовослужбовця ТЦК та побили його машину. Цей військовослужбовець був поранений і воював за «подібних осіб». Така подяка. У нас іде війна. І всі чоловіки на фронті або у відпустці з фронту. От ті, що у відпустці, можуть спокійно приїхати й відпочити. Ніхто їх не чіпає. Колись у Ворохті місцеві жителі йшли в підпілля, щоб воювати з совєтами. Зараз місцеві жителі виступають проти своєї держави і захищають ухилянтів. Сором”.

Що кажуть у поліції

5 липня в поліції Івано-Франківської області повідомили, що відкрили кримінальні провадження за хуліганство і перешкоджання законній діяльності Збройних сил України:

“Інцидент трапився 4 липня близько опівдня в селищі Ворохта. Група осіб зухвало та грубо порушувала громадський порядок, вчинила конфлікт з військовослужбовцями Верховинського РТЦК та СП, які на той момент виконували свої службові обов’язки. 47-річному військовослужбовцевію завдали тілесних ушкоджень і пошкодили автомобіль. Правоохоронці, які прибули на місце події, провели роз’яснювальну роботу з місцевими мешканцями. Конфлікт вдалося оперативно припинити. Надалі поліцейські опитали потерпілих, встановили свідків конфлікту, вилучили відео з камер спостереження та пошкоджений транспортний засіб. Потерпілого доправили до лікувального закладу”.

Нагадаємо, у Ворохті жителі заблокували роботу ТЦК. Справа дійшла до побиття. Прикордонники і місцеві депутати теж втрутилися.

Читайте також: 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *