Ратифікація Римського статуту: як це допоможе покарати Росію за війну і чи є загрози для військових

Ексклюзив ТСН

Після 20 років запеклих обговорень Україна ратифікувала Римський статут. Цей документ регулює роботу Міжнародного кримінального суду, який вже 2,5 роки розслідує російські злочини в Україні.

Про це йдеться у сюжеті кореспондентки ТСН Наталії Ярмоли. 

Ратифікований цього тижня Римський статут – документ на якому ґрунтується робота МКС перетворив Україну на 125-го повноправного учасника всіх процесів.

ПЛЮСИ РИМСЬКОГО СТАТУТУ

Перш за все це – політичний крок. Ратифікація документу є важливою для членства в ЄС, а також – частиною деяких безпекових угод із міжнародними партнерами. Люфт клац клац клац угоди підписуємо.

“Це чіткий сигнал, що Україна розділяє принципи міжнародного порядку, заснованого на законах і правилах, і повною мірою готова діяти згідно з цими принципами”, – каже генеральний прокурор Андрій Костін. 

Україна повноцінно братиме участь у формуванні бюджету та виборах суддів Міжнародного кримінального суду. Найближчі відбудуться вже 2026 року. Та головне – ми зможемо визначати політику і пріоритети суду, який за останні 2 роки видав вже 6 ордерів на арешт топ-воєнних злочинців Росії. Серед яких – Путін, Шойгу, Герасимов. 

“Зараз левова частина ресурсів інтелектуальних і людських Міжнародний кримінальний суд присвячує ситуації в Україні, що логічно. Але з іншого боку можуть постати питання а чому така велика активність щодо держави, яка не ухвалила Римський статут”, – каже Антон Кориневич. 

Знищені чи поруйновані російськими ракетами громади отримають доступ до Цільового фонду постраждалих. 

ЗАГРОЗИ РИМСЬКОГО СТАТУТУ 

Українських військовослужбовців – теж судитимуть як воєнних злочинців, – це одна з головних лякачок, яку запускали Росія і її прибічники протягом останніх 10 років. Однак – це не так. Україна ухвалила статут із запобіжником, що передбачає: протягом 7 років воєнні злочини скоєні громадянами України не розглядатимуться. 

ПОКАРАННЯ ЗА АГРЕСІЮ

Війна в Україні – найбільш документована. Міжнародний кримінальний суд  вже 2,5 роки веде справи щодо катувань, депортацій, вбивств. Але головна мета України – притягнути кремлівську верхівку до відповідальності за злочин агресії – найтяжчий в міжнародному кримінальному праві. Утім, МКС немає таких важелів.

Бо – перше: Росія не ратифікувала Римський статут. Друге: присутність Росії за столом Ради Безпеки ООН блокуватиме рішення передати справу агресії в Україні на розгляд.

“Воєначальники в Росії будуть захищені, доки не буде створено спеціальний трибунал. Існують обмеження на здатність Міжнародного кримінального суду переслідувати цей конкретний злочин проти Росії, тому міжнародне співтовариство має об’єднатися з коаліцією, яка бажає забезпечити створення спеціального трибунал для злочинів агресії.  Чи станеться це найближчим часом? – скоріше за все, ні. Але історія показує – все може швидко змінитися”, – каже Марк Еліс. 

З часів Нюрнберга  світ не покарав жодного диктатора за злочин агресії. Трибунали щодо винуватців війни у Руанді та колишній Югославії в 90-х – стосувались лише воєнних злочинів, злочину проти людяності та геноциду. Натомість Україна може стати першою, хто притягне диктатора саме за найтяжчий злочин – злочин агресії. І вже прокладає шлях для кремлівських злочинців до Гааги.

Створений рік тому Міжнародний центр з кримінального переслідування за злочин агресії проти України – вже має чимало доказів. Це такий собі підготовчий етап до створення Трибуналу. Партнери України розуміють: жити далі з “непокараним злом” світ просто не зможе. Бо – воно завжди повертається з іще потворнішим обличчям. 

▶ На YouTube-каналі ТСН можна переглянути за цим посиланням відео: Новини ТСН 20:00 за 23 серпня. Українці шикують у Монако, наступ на Харківщині, плани Камали Гарріс

Читайте також: 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *