В Україні суд ухвалив революційне рішення у справі, коли жінка під час самозахисту вбила кривдника

Ексклюзив ТСН

У Дніпрі виправдали жінку, яку звинувачували в убивстві співмешканця. Рішення суду адвокати вже назвали “революційним”. Мовляв, зазвичай за таких обставин жінок в Україні кидають за ґрати.

Ця історія сколихнула країну ще 2021 року. Марину Полях затримали після того, як її співмешканець помер від ножового поранення в груди. Їй загрожувало до 15 років в'язниці.

Про це йдеться у сюжеті кореспондентки ТСН Ольги Павловської.

“Суд ухвалив Полях Марину Миколаївну визнати невинуватою у предʼявленому обвинуваченні, оскільки не доведено, що в діянні обвинуваченої є склад кримінального правопорушення”, – йдеться у вироку суду.

Жертва садиста, заручниця байдужості правоохоронців чи безжальна вбивця – кожна із сторін справи доводила своє.

Що взяла ножа до рук – жінка не заперечувала. Але каже: іншого вибору просто не мала, адже два роки жила у справжньому пеклі з погрозами, побиттями та тиском.

“Ти живеш зі страхом. Прокидаєшся вранці і не знаєш, проживеш ти сьогодні до вечора чи ні. Це дуже страшно! Коли ти боїшся за своє життя та за свою дитину”, – згадує Марина.

Про те, що коханий тричі судимий, зокрема і за вбивство, Марина дізналася вже після того, як він оселився з нею, її донькою та немічною бабусею. Її слова про постійні побиття сусіди підтверджують.

“Неодноразово її бачили в синцях. Він стояв, її просто тут гамселив. Викликали поліцію – його забрали. За дві години він уже був на місці”, – каже сусідка жінки.

Звернень до поліції було 38, а покарали домашнього тирана лише раз – штрафом у 51 гривню. Більшість протоколів суд не розглянув, бо кривдник на засідання не з'являвся. У день трагедії чоловік знову був напідпитку і знущався з Марини.

“Він перекрив мені вихід з будинку, почав хапати за капюшон кофти. Я намагалася його зупинити, вмовити, але він мене не слухав. У мене не було іншого виходу. Я була змушена взяти цей ніж до рук. Поруч знаходилася моя дитина”, – пояснює Марина.

На ніж чоловік наштовхнувся, стверджувала Марина. А от правоохоронці заявляли, що це навмисне вбивство.

“Найперше, що важливо – нема жодного тілесного ушкодження. І на відтворенні обстановки вона не показує, що він якимось чином чи ногою, чи рукою наносив тілесні”, – каже прокурорка Лівобережної окружної прокуратури Іванна Стрілець.

Історія Марини зворушила багатьох. Підтримати її до обласної прокуратури виходив натовп небайдужих. Адвокатка доводила – жінка захищалася.

“У судовій практиці, в судовій доктрині в Україні дуже мало прецедентів застосування саме самооборони. Тобто ця стаття – вона у нас завжди була така, яка не застосовується. Тобто знаєте – як мертва стаття”, – каже Юлія Сегеда, адвокатка.

Натомість батько загиблого вимагав відправити Марину до вʼязниці, ще і стягнути моральну та матеріальну шкоду. Проте суд ухвалив рішення на користь жінки.

“Незважаючи на те, що людина робила, все ж таки я вважаю, що він не заслуговував на смерть”, – каже Марина.

Цей вирок має вплинути на долю жінок, які потерпають від насильства, і загалом на судову практику, певна її адвокатка. Якщо вирок не оскаржать протягом місяця, Марина Полях буде остаточно виправдана і працюватиме за новою професією – тренеркою у групи підтримки жінок, постраждалих від домашнього насильства.

▶ На YouTube-каналі ТСН можна переглянути за цим посиланням відео: Новини ТСН 07:00 11 вересня. Облава на ТЦК на Прикарпатті. Захмарні обстріли Донеччини

Читайте також: 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *