Виплати пораненим та сім’ям загиблих на війні: все, що відомо про зміни

Ексклюзив ТСН

Цього тижня уряд спростив процедуру виплат сім'ям загиблих або поранених під час війни. Йдеться не про кадрових військових, а про учасників АТО, членів добровольчих формувань та партизанського руху. Гроші від держави вони могли отримати й раніше, втім, процес нерідко затягувався на місяці, а то й роки.

Про це йдеться у сюжеті ТСН.

Володимир Щербінін був учасником громадського формування “Бучанська варта”. Воно влаштувало засідку колоні росіян. 28 цивільних з автоматами та однією “Іглою” обстріляли окупантів, які не очікували спротиву від місцевих.

“І от зранку ми їх зустріли, дали їм бій. Ми тоді спалили дві машини і унічтожили десь до 30 окупантів”, – каже Володимир.

Повністю зупинити колону їм не вдалося. Але, каже Володимир, свою справу вони зробили. Цю колону розтрощили частково і вона не пішла на Київ. У тих боях один з побратимів загинув. Ще четверо побратимів і сам Володимир дістали поранення.

Володимир не був кадровим військовим. Утім, для учасників АТО, членів добровольчих формувань та партизанського руху або їхніх родин передпачено кілька різних виплат:

  • у разі загибелі – 2 мільйони 270 тисяч гривень,
  • у разі встановлення інвалідності I групи – 1 мільйон 210 тисяч; у разі встановлення інвалідності II групи – близько 908,4 тисячі гривень; у разі встановлення інвалідності III групи – близько 757 тисяч грн.

Щоправда, визнають юристи, для отримання коштів потрібно зібрати величезну кількість папірців. І робити це повинен сам постраждалий. Наприклад, довести, що він захищав свій населений пункт і постраждав саме в боях.

Володимир на збір документів витратив майже рік. І зробити все необхідне зміг лише з допомогою Мінветеранів. У відомстві визнають – процес і справді був тривалим у часі та не завжди легким. Тож в уряді вирішили дещо його спростити і дещо пришвидшити. Раніше заяву про отримання виплат потрібно було подавати до Міжвідомчої комісії при Мінветеранів. Тепер же – до міністерства напряму.

“У разі, якщо, наприклад, людина не подала якогось документу, відповідно, наші фахівці виходять на комунікацію, уточнюють ті чи інші документи або ж звертаються до інших державних органів, які можуть володіти тієї чи іншою інформацією для того, щоб спростити участь людини в бюрократичній процедурі”, – кажуть у Мінветеранів.

Ще одним позитивним нововведення юристи називають чіткі часові рамки. Розгляд виплат, власне, класифікуватимуть як адміністративну послугу, тож з визначеним часом розгляду.

“Рішення комісії ухвалюється в місячний строк. Потім протягом 10 днів рішення доноситься до відповідних установ. А особу про рішення мають проніформувати впрововж 3 днів”, – зазначає експерт.

Також колись після підтвердження виплат захисникові або його рідним доводилося йти на прийом ще раз і писати заяву, куди нараховувати виплати. Тепер ці дані заповнюватимуть під час першого візиту.

Частково змінили і процеду зарахування коштів. Раніше з казначейства вони йшли на обласні військові адміністрації, звідти на органи місцевої влади. І лише після цього органи місцевої влади направляли кошти на картки.

Тепер після ухвалення рішення Міністерство у справах ветеранів спрямовує їх безпосередньо на картковий рахунок одержувачів.

Ще одне нововведення – цифрові заяви. Після створення особистого кабінету заяви на виплати можна буде подати через “Дію”, що вкрай важливо для людей, які в боях втратили здоров'я.

Водночас самі ветерани, юристи та Міністерство погоджуються – всіх проблем, зокрема й зі збором документів, нова постанова не вирішує. Тому в майбутньому потрібні й інші зміни, які допоможуть тим, хто допомагав захищати державу, відчути вже її соціальний захист.

▶ На YouTube-каналі ТСН можна переглянути за цим посиланням відео: ТСН НОВИНИ за 27 вересня 2024 | Новини України СЬОГОДНІ НАЖИВО

Читайте також: 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *