Навіщо Україні могли передати авіабомби JSOW: експерт вказав на “хитрість” Вашингтона

Війна

Планувальні авіабомби JSOW, які Сполучені Штати Америки вирішили передати Україні, можуть бути модернізовані в повноцінну крилату ракету.

Про це в ефірі “Апостроф TV” сказав головний редактор військового порталу Defense Express Олег Катков.

“Це не про далекобійні удари”

За його словами, ці авіабомби можуть бути інтегровані як до F-16, так і на радянські літаки.

Експерт задається питанням: а навіщо їх взагалі передавали.

“Річ у тім, що так, це планувальна бомба, названа вона далекобійною. Але річ у тому, що її дальність використання, яка, за оцінками, становить близько 110 кілометрів від місця скидання, – це за умов висотного, високошвидкісного польоту. Тобто літак піднімається на висоту 10-12 кілометрів і з цієї висоти жбурляє цю планувальну бомбу. І вона десь 110 кілометрів пролетить”, – каже Катков.

Експерт наголосив, що українська авіація, навпаки, не може підніматися на такі висоти, а “притискається до землі”, адже у ворога є перевага в зенітно-ракетних комплексах та авіації.

“І здійснюється скидання авіаційних боєприпасів подібного класу. Йдеться про JDAM-ER, йдеться про SDB з так званого маневру кабрування. Тобто коли літак на малій висоті підходить до району скидання, задирає ніс, робить “гірку” і на вершині цієї “гірки” він робить скидання авіаційного боєприпасу у вигляді планувальної авіаційної бомби”, – розповідає експерт.

За рахунок цього дальність JDAM-ER, SDB та JSOW становитиме, за його словами, орієнтовно плюс-мінус 40 кілометрів.

“Це не про далекобійні удари”, – пояснив Катков.

Дорогі й непрактичні

Також аналітик зауважив, що JSOW коштує “значно-значно більше”, ніж, наприклад, JDAM-ER, який коштує в розрізі десятків тисяч доларів. То JSOW уже на стадії початку виробництва у 2000-х роках коштувала від 350 тисяч. А останні її версії, які припинили виробляти 2015 року, коштували вже тоді понад 700 тисяч доларів:

“Таким чином боєприпас вартістю фактично під 1 мільйон має ту саму дальність і приблизно ті самі можливості, що й JDAM-ER, який коштує значно дешевше”.

Навіщо це передавати

“Тому й виникло цілком логічне запитання, навіщо це передавати… Пентагон ніколи не був помічений у тому, що робить непрагматичні кроки. І єдине пояснення, на мій погляд, – це обережне припущення, це не підтверджено жодною з офіційних осіб, це лише теорія, що можна зробити з JSOW таке, щоб перетворити її на дійсно коштовний значущий засіб знищення окупантів”, – припустив експерт.

Він уточнив, що йдеться про те, що існує варіант модернізації планувальних бомб JSOW у повноцінну крилату ракету. Цей проєкт отримав назву JSOW-ER. Він існував у США від кінця 2000-х років до 2023 року. Такий боєприпас уже літав 2009-го і його дальність становила понад 500 км. Проте від проєкту відмовилися.

“Хитрість” Вашингтона

“Найголовніше те, що це вже буде тоді українська зброя, українська крилата ракета. І куди нею бити, коли, як саме, не чекаючи на будь-які дозволи, стає можливим. Тому що це вже українська зброя. Це ми зробили в Україні, її модернізували, наприклад. Звісно, якщо це припущення виявиться правдою”, – сказав він.

На думку Каткова, таким чином Вашингтон може обійти свої “червоні лінії” щодо дозволів на передавання далекобійного озброєння.

Нагадаємо, в новому пакеті військової допомоги Сполучені Штати Америки нададуть Україні планувальні бомби Joint Standoff Weapon (JSOW), дальність ураження яких сягає 130 км, а також інше важливе для перемоги України озброєння.

На думку керівника Центру військово-правових досліджень Олександра Мусієнка, авіабомби JSOW не замінять дозволу на удари по РФ.

Читайте також:

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *