Візит Зеленського до країн Європи: з ким зустрічався президент і про що говорив

Ексклюзив ТСН

Президент України Володимир Зеленський за два дні побував у Лондоні, Парижі, Берліні, Римі та Ватикані.

Про це йдеться у матеріалі кореспондентки ТСН Яни Слєсарчук.

Як Зеленський прокоментував скасування “Рамштайну”

Через ураган Байден скасував візит на засідання “Рамштайну”, а тому цей захід довелося перенести. Новина про його скасування застала президента України дорогою до хорватського Дубровніка на саміт “Україна –Південно-Східна Європа”.

“Ми так розуміємо, що в найближчому майбутньому з'явиться нова дата. На “Рамштайні” найзручніше узгоджувати з нашими партнерами реалізацію плану перемоги та його конкретних деталей, особливо військових деталей, які мають посилити нас на передовій”, – каже Володимир Зеленський.

Про що Зеленський говорив у Лондоні

Перша зупинка Зеленського – Лондон. Старожил Даунінг-стріт, який бачив шістьох прем'єрів, кіт Ларрі виходить йому назустріч. В “котячому інстаграмі” невдовзі з'являється нове фото.

Спершу у Зеленського були переговори з прем'єром Кіром Стармером наодинці, потім до них долучився новий генсек НАТО Марк Рютте. Обговорювали й питання дозволу бити далекобійною зброєю по цілях на території Росії – за це адвокатує генсек Альянсу. Щоправда, позиція Британії наразі не змінилася.

“Це можливо з юридичної точки зору, бо з юридичної точки зору Україна має право використовувати зброю по цілях у Росії, якщо вони становлять небезпеку для України. Однак це справа кожної держави Альянсу окремо, що вирішувати з цього приводу”, – каже генсек НАТО Марк Рютте.

Візит Зеленського до Франції

Після цього Зеленський поїхав до Парижа. Тут він зустрівся з президентом Макроном. Після цього – переговори та окреме спростування на камеру широко розповсюдженої новини про те, що за зачиненими дверима обговорюють перемир'я в обмін на українські території та якісь додаткові західні гарантії.

“Це не є темою наших дискусій – будь-яке припинення вогню. З іншими союзниками ми також про це не говорили. Я бачив, у ЗМІ сьогодні було багато інформації, що я приїхав говорити про припинення вогню. Ні, це неправда. Я не знаю, звідки це”, – каже Зеленський.

Зеленський і у Франції каже, що за зачиненими дверима йшлося про дозвіл бити далекобійною зброєю по Росії. Макрон натомість розповідав про тренування бригади “Анни Київської”.

Зеленський у Римі

В Римі Зеленського зустрічають уже ввечері і одразу везуть до прем'єрки Джорджі Мелоні.

“Мета нашої підтримки, як я вже казала сьогодні президентові Зеленському, – це поставити Україну в найкращі можливі умови, які створять передумови для переговорів. Як ми неодноразово підкреслювали, це не означає капітуляцію, як деякі боягузливо пропонували”, – каже Джорджа Мелоні.

Зранку – візит до міста-держави, не покидаючи кордонів Риму. З Папою Римським у Ватикані Зеленський проводить пів години і дарує йому картину під складною назвою: “Бучанська різанина: Історія Марічки”. Картина, яку створили Володимир Козюк і Владислав Задворський, змальовує уявну дівчинку, на очах якої російські солдати катували її родину.

Предметом переговорів, як повідомили потім, був обмін полоненими. Зокрема, Зеленський згадав, що в російському полоні загинула наша журналістка Вікторія Рощина. Понтифік натомість подарував президентові України символічний барельєф із підписом: “Мир – це тендітна квітка”.

▶ На YouTube-каналі ТСН можна переглянути за цим посиланням відео: ТСН НОВИНИ за 11 жовтня 2024 | Новини України СЬОГОДНІ НАЖИВО

Читайте також: 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *