Як пробачити та відпустити образу: дієві способи

Різне

Образа може заволодіти нами настільки сильно, що позбавляє інших, важливих і радісніших відчуттів. Людина, яка завдала нам болю, може стати центром нашої уваги та “висмоктувати” нашу енергію. Але пробачити образу буває не так вже й легко.

Як це зробити – розповідаємо далі.

Визначте свою роль у конфлікті

Коли нами заволоділа образа, ми зазвичай концентруємося на діях іншої людини. В нашому випадку варто зрозуміти, як наші попередні дії призвели до образи. Навіть попри те, що хтось вчинив негарно щодо нас, ми рідко буваємо повністю невинні.

Проаналізуйте, як би ви вчинили на місці вашого кривдника. Річ не в тому, щоб почати звинувачувати себе в тому, що відбувається, а в тому, щоб не знімати відповідальності з себе. Так вам буде легше впоратися з гнівом.

Позбудьтеся гніву

Найчастіше образа – це спосіб покарати людину за її вчинок. Ми вважаємо, якщо припинити злитися, це дуже легко зійде їй з рук. І хоча ваша образа дійсно може бути болісною для людини, передусім ви отруюєте себе цими негативними емоціями, завдаєте собі болю знову і знову, намагаючись утримати всередині гнів якомога довше.

Вміння не триматися за образу допоможе зцілитися від неї. Зробити це з любові до себе буде набагато простіше.

Не розчаровуйтеся в інших людях

Коли ми відчуваємо образу, це може призвести до розчарування в людях загалом.

А ви намагайтеся зробити навпаки: не проєктуйте образи на тих, хто вас оточує. Натомість оточіть себе людьми, які вселяють надію. В такий момент, як ніколи, важливі подруги, які можуть вас підтримати і завжди приймуть ваш бік.

Не бійтеся розчарування

На жаль, життя без страждань практично неможливе. Якщо людина нездатна прийняти те, що з нею відбувається, її очікує розчарування. Вміння проживати будь-які емоції та ситуації, а не відштовхувати їх, допоможе вам бути здоровішими і щасливішими.

Практика, як відпустити образу

  • Складіть список усіх людей, на яких ви ображаєтеся.
  • Навпроти імені кожної людини напишіть, через що ви образилися.
  • Визначте, на яку частину вашого життя впливає образа.
  • Запишіть, яку частину ви самі внесли в цю ситуацію. Будьте чесними з собою, щоб не застрягнути в образі.

Читайте також:

Як приборкати внутрішню агресію: 6 корисних порад

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *