Стихійна непридатність накрила Україну: скільки коштують липові відстрочки

Ексклюзив ТСН

Схеми, які медики відточують для тих, хто не хоче служити в армії, правоохоронці викривають одну за одною. І всі вони, виявляється, мають спільну формулу.

Тож як налагоджене підпілля медичних довідок для військовозобов’язаних? Скільки коштують липові відстрочки? І чи працюють подібні методи за кордоном, кореспонденти ТСН дізнавалися.

Попит на інвалідність. Стихійна непридатність накрила Україну. А слідом за нею до схемників навідалися правоохоронці. Ось на хабарі в 10 тисяч доларів затримали голову Фастівської міжрайонної МСЕК. А ще так само на гарячому спіймали членів ВЛК у Черкасах. У рядового лікаря знайшли 54 тисячі доларів готівкою. І ще 60 тисяч доларів слідчі вилучили під час обшуків у будинках і службових кабінетах МСЕК, ВЛК і ТЦК на Волині.

Схема спільна і тягнеться міцним, ретельно переплетеним ланцюгом, який починається ще з первинної медицини.

Ось один з останніх скандалів на Харківщині. В жовтні стало відомо, що тринадцятеро медпрацівників списали понад 400 чоловіків з військового обліку. Серед співучасників – і депутат міськради, він же за сумісництвом сімейний лікар.

Медики – це основа подібних злочинів. Але організатори наживи в половині викритих схем мають зовсім інші посади і професії, пояснюють у ДБР.

“Тобто є людина, яка шукає, так би мовити, клієнтів чи пацієнтів, яка має знайомство з державними установами, але в державній установі, найімовірніше, вона не працює”, – розповіла радниця з комунікацій ДБР Тетяна Сап'ян.

Цінники у таких схемників коливаються від п'ятисот доларів до 20 тисяч доларів за послугу. Прайс може різнитися залежно від регіону та угруповань.

“Вони враховують статус людини, її матеріальне становище, рівень безпеки, тобто наскільки можна довіряти громадянинові безумовно, якщо він не зателефонує до поліції чи ДБР. За третій рік війни всі стали обережними”, – каже Тетяна Сап'ян.

Тому й гремлять хабарники зазвичай на гарячому, під час отримання чергового траншу. Тоді довести їхню причетність до корупції найлегше, пояснюють правоохоронці.

Чи можливо подібне за кордоном, ми запитали у юриста в Нідерландах. У своїй відповіді він категоричний.

У нас цих запобіжників не існувало досі. Тому схема непридатності має, приміром, такий вигляд. Організатори пропонують фіктивні меддовідки та обстеження, на основі яких оформлюють інвалідність і, як наслідок, знімають військовозобов’язаного з обліку.

Лише за повномасштабну війну правоохоронці зафіксували 255 кримінальних проваджень. 188 осіб отримали підозру. Передбачене покарання: від стягнення штрафів до 10 років позбавлення волі. Але за ґрати ніхто так і не потрапив.

То що ж потрібно змінити, щоб інвалідність припинила бути товаром? Відповідь на це запитання, кажуть, знають у МОЗ. Міністр відзвітував: МСЕК реформують.

“Ми досі живемо за старим законодавчим принципом, тобто у нас встановлення інвалідності відбувається за документами ну майже радянського зразка або початку двотисячних, тобто дуже застарілих”, – розповів виконавчий директор ГО “Разом проти корупції” Михайло Серебряков.

Відповідний законопроєкт про зміни в роботі МСЕК у Верховній Раді готують до другого читання. Нардепи планують нововведення. Зокрема, хочуть ввести електронний документообіг, дозволити відеознімання та створити спецорган, де рішення МСЕК можна буде оскаржити.

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *