Неочікувана знахідка в одному з районів Києва: де жили діти вельмож з Іспанії під час їхньої громадянської війни і чим прославилися (відео)

Київ

У Святошинському районі Києва по вул. Львівській, 25 розташована гімназія східних мов. Ця будівля має надзвичайно цікаву історію.

Відомий краєзнавець і києвознавець, письменник і публіцист Кирило Степанець розповів історію цієї будівлі на своєму YouTube-каналі.

“У 30-х роках минулого сторіччя у Києві було збудовано інтернат для дітей з Іспанії. На той час Іспанія була охоплена полум’ям громадянської війни. Радянський Союз напряму не втручався в події, але допомагав республіканцям зброєю, радниками тощо. Зокрема, навіть у Ернеста Гемінґвея у книжці про його спогади іспанської війни “По кому подзвін”, зокрема, згадується журналіст з Києва, якого Гемінґвей назвав найрозумнішою людиною у світі. Так ось, це був київський журналіст Михайло Кольцов-Фрідлянд, розстріляний потім за наказом Сталіна. Так що іспанська війна залишила своє відлуння в тому, що відомий київський кореспондент навіть потрапив до книжки Гемінґвея, який безпосередньо брав участь у подіях іспанської війни, а також у Києві було споруджено санаторій для іспанців, для дітей різних високопосадовців, високих чинів з Іспанії. Мало хто про це знає зараз, тому що іспанців цих 41 року, напередодні захоплення Києва, до Башкирії евакуювали і там вони й залишилися”, – розповідає Кирило.

Києвознавець зазначив, що спогади про іспанців у місцевих мешканців доволі суперечливі, оскільки іспанці ці були зі своїм характером, плюс із заможних родин – розбещені. “Вони нехтували хлібом, а у нас в Україні хліб завжди вважався святим, тим паче, скільки люди пережили голодувань. І тільки-тільки закінчився Голодомор, і тут буквально з вікон іспанці викидали хліб, тому що не хотіли його їсти”, – пояснює він.

Кирило Степанець розповів, що потім цей інтернат було зачинено, а по війні він став спочатку дитячим інтернатом №1, а наприкінці 50-х років вперше в Радянському Союзі саме в цьому інтернаті запровадили вивчення китайської мови, а зараз – це гімназія східних мов.

Нагадаємо, в Києві в ніч проти 14 лютого 2022 року, перед повномасштабною війною, у київській гімназії східних мов спалахнула масштабна пожежа. Тоді полум'я охопило покрівлю і два поверхи школи. Вигоріло щонайменше півтори тисячі квадратних метрів. На щастя, минулося без постраждалих.

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *