Яблучний сік стане розкішшю в Україні: які причини

Економіка

В Україні зросли ціни на всі яблука, але рекордно здорожчали плоди сокової або технічної кондиції.

Про це пише ЛІГА.net.

У жовтні середня ціна на “технічне” яблуко зросла до 30 євроцентів. Причин здорожчання дві. Перша – погода. Врожай подекуди зменшився через приморозки. Друга – збільшення обсягів експорту. Маємо результат: за рік ціна яблучної сировини для виробників соку в Україні здорожчала майже втричі.

Навіть за умов високих цін в Україні виробники фруктів насамперед відправляють урожай на експорт. Там довгострокові контракти. Хоча тепер ціни в Україні зросли й майже є такими, як у закордонних гуртовиків, то надалі ситуація може змінитися. 

“У будь-якому разі в пріоритеті довгострокові експортні контракти. По-перше, вони забезпечують стабільний збут за найкращими цінами. По-друге, це репутація”, – каже Юрій Стрілець, керівник садових проєктів агрохолдингу “Галс Агро”. 

Ситуацію на внутрішньому ринку яблук може врятувати лише зменшення попиту за кордоном.

“Підвищення ціни може зупинитися, коли в Польщі за технічне яблуко будуть платити менше”, – зазначив генеральний директор USPA Fruit Володимир Гуржій. 

Раніше повідомлялося, що в Україні вже у листопаді здорожчають продукти. Більше про це читайте у новині.

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *