Як знезаразити ґрунт на городі: як це правильно робити восени

Різне

Дезінфекція ґрунту потрібна для підвищення його якості, створення безпечних умов для зростання рослин. Якщо не знезаразити ґрунт, боротися зі шкідниками та хворобами рослин буде складно. У ґрунті можуть накопичуватися патогенні мікроорганізми, личинки комах – хрущів, дротяників тощо, нематоди. Дезінфекція дозволяє знищити більшість цих загроз, зменшуючи ризики поширення хвороб на вашій ділянці.

Регулювання кислотності ґрунту

Перед використанням будь-яких препаратів для знезараження ґрунту важливо перевірити його кислотність через те, що вона може впливати на ефективність дезінфекції, оскільки деякі шкідники краще виживають у кислих або лужних умовах. Крім того, деякі шкідники оселяються саме на кислих ґрунтах, наприклад, дротяник. Тому боротьба з кислотністю, як-от розсипання на грядках доломітового борошна, крейди або попелу, не лише знижує кислотність ґрунту, таким чином його покращуючи, а і знищує дротяників.

Садіння сидератів

Серед біологічних методів знезараження ґрунтів популярним є садіння сидератів, які не лише допомагають знищити патогенні організми, але й збагачують ґрунт органічними речовинами. Передусім йдеться про такі бобові культури, як люпин, горох, вику, а також гірчицю та злаки.

Після того, як сидерати зійдуть і набудуть достатньої маси, їх треба скосити і закопати в ґрунт. Це сприяє знищенню шкідливих мікроорганізмів, а також підвищенню родючості ґрунту органічним компостом, що утворюється під час розкладання рослин.

Оброблення ґрунту препаратом метаризіум додатково знищить шкідників і перетворить органічні залишки на корисні речовини для рослин.

Хімічні методи для оброблення ґрунту

Серед популярних засобів – хлорне вапно, формалін, мідний купорос і карбатіон. Будь-який з цих засобів важливо використовувати згідно з інструкціями, тому що надмірне використання може вплинути на якість ґрунту й рослин. Після застосування хімічних засобів ґрунт необхідно залишити відпочивати на кілька тижнів, щоб відновити природний баланс мікроорганізмів.

Хлорне вапно ефективне проти бактеріальних захворювань і грибкових спор.

Мідний купорос (сульфат міді) має широке застосування в боротьбі з грибками. Розводимо 1 ст. л. купоросу на 10 л води. Цього розчину вистачить на 5 кв. м ґрунту.

Обробляємо ґрунт залізним купоросом. Для цього 500 г сечовини і 500 г залізного купоросу розводимо в 10 л води. Цим розчином обприскуємо ґрунт.

Для профілактики можна додатково застосовувати слабкі розчини карбаміду або аміачної селітри.

Оцтова кислота дезінфікує за температури від +1 до +40 °C, але потребує часу на приготування. Потрібно змішати 0,5 л 9% оцту і 0,1 л 3% перекису водню. Суміш настоювати протягом 7-10 днів у темному місці. Розвести склянку цього розчину в 10 л води і полити грядку, промочуючи ґрунт на глибину 1-1,5 см.

Читайте далі:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *