Майже 90% українців схильні до ризику дефіциту вітаміну D. Цей вітамін все більше привертає до себе велику увагу завдяки своїй ролі в імунному здоров’ї, зокрема, щодо COVID-19. Крім того, він необхідний для здоров’я кісток і перебігу багатьох важливих процесів у всьому організмі.
Як правильно приймаємо вітамін D восени – розповідаємо далі.
Що таке вітамін D і як його синтезує організм
Вітамін D – вітаміноподібна речовина, а точніше, стероїдний прогормон. Вітамін D існує у двох видах: як ергокальциферол (вітамін D2), що надходить до організму тільки з їжею, та холекальциферол (вітамін D3), який виробляється у шкірі після впливу ультрафіолету.
Основна та найбільш масштабна функція вітаміну D – стимуляція, а також засвоєння кальцію та фосфору, що мають величезний вплив на правильне формування кісток у дітей та немовлят. Стимулюючи вироблення певних білків у кишечнику, вітамін D3 значно полегшує зв'язування, а потім транспортування кальцію до крові.
Крім того, холекальциферол впливає на підвищену активність остеокластів у кістках. Кінцевим результатом є підвищення рівня кальцію у крові, а також стимуляція правильного формування та мінералізації кісток.
Чим загрожує дефіцит вітаміну D
Дефіцит вітаміну D є глобальною проблемою, і в Україні від нього страждають близько 90% людей різного віку.
Гострий дефіцит вітаміну може супроводжуватися низкою таких наслідків, як:
- рахіт у дітей;
- остеопенія та остеопороз;
- підвищений ризик переломів кісток;
- вторинний гіперпаратиреоз;
- нервово-м'язові розлади;
- випадання волосся та ламкість нігтів.
Як приймати вітамін D
Багато фахівців радять вже від початку жовтня розпочинати приймання вітаміну D – монодобавки або у складі комплексних вітамінів. Відповідно до ВООЗ, холекальциферол та ергокальциферол рекомендується вживати у такій добовій дозі:
- новонароджені 0-6 місяців: 400 МО незалежно від способу годування;
- діти 6-12 місяців: 400-600 МО залежно від добової дози вітаміну D, яка приймається під час їжі;
- діти (1-10 років): 600-1000 МО;
- підлітки (11-18 років): 800-2000 МО;
- дорослі (19-65 років): 800-2000 МО;
- люди похилого віку (> 65-75 років) і люди з темною шкірою: 800-2000 М;
- люди похилого віку (> 75 років): 2000-4000 МО, як правило, протягом року через зниження абсорбції зі шлунково-кишкового тракту та зміни метаболізму вітаміну D;
- вагітні та жінки, що годують: 2000 МО, але перед прийманням перевірити рівень вітаміну в крові.
Джереловітаміну D взимку та восени
Друге, найоптимальніше джерело вітаміну D, крім ультрафіолету – це правильне харчування. Було виявлено, що найбільше цього вітаміну міститься в таких продуктах:
- риба (свіжий вугор, дикий лосось, горбуша, сардина);
- яєчний жовток;
- молоко козяче;
- печінка тріски.
Вітамін D в основному присутній у продуктах тваринного походження, на жаль, ми не знайдемо його у фруктах чи овочах.