Одна з найпопулярніших різдвяних випічок – німецький штолен. Здобний і дуже смачний кекс печуть за кілька тижнів до Різдва, щоб він настоявся і набув неповторного аромату та смаку. З часом кожен пекар додавав якусь свою “родзинку”, а тому рецепти трохи змінювалися. Втім, у Німеччині рецептури дотримуються чітко і передають її з покоління в покоління.
ТСН.ua поділиться старим рецептом класичного різдвяного штолену пекарки Андреа Начке-Гофман з її сайту Zimtkeksundapfeltarte.
Інгредієнти
- 500 г борошна
- 30 г дріжджів
- 250 мл молока
- 250 г вершкового масла (+50 г для поливання)
- 100 г цукру
- цедра одного лимона;
- 1/2 ч. л. ванілі
- 1 ч. л. кориці
- 1/4 ч. л. кардамону
- 1/4 ч. л. мускатного горіха
- 1/4 ч. л. гвоздики
- 1 ч. л. солі
- 100 г подрібненого мигдалю
- 100 мл рому
- 250 г родзинок
- 50 г цедри лимона
- 50 г цедри апельсина
Приготування
Перший крок
Змішайте родзинки, цедру лимона та апельсина з ромом у контейнері та щільно закрийте кришкою. Залиште в прохолодному місці на дві доби, періодично помішуючи.
Другий крок
До глибокої миски насипте борошно і зробіть поглиблення в середині. Розподіліть цукор, сіль, спеції та порізане кубиками вершкове масло навколо ямки. Розчиніть дріжджі в невеликій кількості теплого молока і влийте до лунки. Замісіть масу і дайте їй піднятися в теплому місці приблизно на 15 хвилин. Потім додайте сюди молоко, що залишилося, і знову вимішуйте до отримання однорідного м'якого тіста.
Третій крок
Додайте до тіста цедру лимона й апельсина, родзинки, мигдаль і ром та рівномірно вимісіть. Присипте тісто тонким шаром борошна і дайте йому піднятися, поставивши в тепле місці ще на дві години, поки воно не збільшиться приблизно вдвічі.
Четвертий крок
Знову вимісіть тісто і сформуйте з нього один чи два пласти. Потім кожну частину розтягніть у прямокутник і однією половиною накрийте другу, але так, щоб залишився невеликий просвіт.
П'ятий крок
Розігрійте духовку до 175 C верхнього та нижнього нагріву. Застеліть деко папером для випікання і викладіть на нього штолен. Випікайте його 60-70 хвилин до темно-коричневого кольору. Перевірте приготування дерев'яною паличкою.
Шостий крок
Розтопіть приблизно 50 г вершкового масла. Коли дістанете штолен з духовки, рясно полийте його розтопленим маслом. Після цього посипте великою кількістю цукрової пудри.
Сьомий крок
Дайте штолену повністю охолонути. Охолоджену випічку добре загорніть у пергамент чи фольгу. Залиште в прохолодному місці приблизно на два тижні.