Кутя на Щедрий вечір: як готують головну страву на свято Маланки

Різне

На зимові свята українці тричі готують кутю. Другу – в переддень Старого Нового року, на свято Маланки 31 грудня. Цю кутю називають “щедрою”.

Якою має бути кутя на Щедрий вечір, чим вона відрізняється від святвечірньої та як її готувати – в матеріалі ТСН.ua.

На свято Маланки готують Щедру кутю. Вона, на відміну від пісної Різдвяної, має бути ситною, щедрою та з великою кількістю інгредієнтів. За стародавніх часів щедру кутю присмачували смальцем. Зараз додають вершкове масло, молоко чи вершки, адже ці інгредієнти символізували багатство й родючість.

Для насиченості смаку до щедрої куті також додають різні сухофрукти, мак, волоські горіхи, цукати, курагу, свіжі фрукти. Ба більше – в деяких сучасних рецептах навіть є такий компонент, як коньяк.

Незалежно від дати свята – чи то 24 грудня, чи 31 грудня, – незмінними складниками куті є зерно, мак і мед. Наші пращури вважали, що зерно символізує життя, мед – здоров’я, мак – достаток.

Рецепт Щедрої куті

Інгредієнти 

  •  200 г перлової крупи
  • 100 г маку
  • 70 г волоських горіхів
  • 50 г родзинок
  • 100 г кураги
  • 100 мл вершків
  • лимонна цедра
  • 2 ст. л. меду

Приготування 

1. Пшеницю або перловку замочуємо на ніч, а потім варимо в підсоленій воді до готовності. Потім додаємо до крупи вершки і тримаємо на вогні ще кілька хвилин, щоб каша їх увібрала.

2. Мак заливаємо окропом, а потім перетираємо у ступці. Родзинки запарюємо, а горіхи та курагу ріжемо невеликими шматками.

3. У великій мисці перемішуємо всі інгредієнти та додаємо мед за смаком.

Читайте також:

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *