На зимові свята українці тричі готують кутю. Другу – в переддень Старого Нового року, на свято Маланки 31 грудня. Цю кутю називають “щедрою”.
Якою має бути кутя на Щедрий вечір, чим вона відрізняється від святвечірньої та як її готувати – в матеріалі ТСН.ua.
На свято Маланки готують Щедру кутю. Вона, на відміну від пісної Різдвяної, має бути ситною, щедрою та з великою кількістю інгредієнтів. За стародавніх часів щедру кутю присмачували смальцем. Зараз додають вершкове масло, молоко чи вершки, адже ці інгредієнти символізували багатство й родючість.
Для насиченості смаку до щедрої куті також додають різні сухофрукти, мак, волоські горіхи, цукати, курагу, свіжі фрукти. Ба більше – в деяких сучасних рецептах навіть є такий компонент, як коньяк.
Незалежно від дати свята – чи то 24 грудня, чи 31 грудня, – незмінними складниками куті є зерно, мак і мед. Наші пращури вважали, що зерно символізує життя, мед – здоров’я, мак – достаток.
Рецепт Щедрої куті
Інгредієнти
- 200 г перлової крупи
- 100 г маку
- 70 г волоських горіхів
- 50 г родзинок
- 100 г кураги
- 100 мл вершків
- лимонна цедра
- 2 ст. л. меду
Приготування
1. Пшеницю або перловку замочуємо на ніч, а потім варимо в підсоленій воді до готовності. Потім додаємо до крупи вершки і тримаємо на вогні ще кілька хвилин, щоб каша їх увібрала.
2. Мак заливаємо окропом, а потім перетираємо у ступці. Родзинки запарюємо, а горіхи та курагу ріжемо невеликими шматками.
3. У великій мисці перемішуємо всі інгредієнти та додаємо мед за смаком.