У Харківську область прибув потяг-кухня. Проєкт “Кухня на рейках” реалізували за допомогою благодійника зі США, а тому в меню – індичка з картоплею та гарбузовий пиріг. Ці страви готують в Америці з нагоди Дня подяки.
Про це йдеться у сюжеті кореспондентки ТСН Вікторії Стрельцової.
Потяг-кухня – це унікальний спільний проєкт від “Укрзалізниці” та американського благодійника Говарда Баффета.
“Це гуманітарна допомога для цивільного населення. Для регіонів котрі цього безпосередньо потребують. Головна ідея цього проєкту – він націлений на неокуповані території. Під час блекауту він не тільки для готування їжі. У нас є вагон котрий має 27 тисяч літрів води”, – каже керівник проєкту Артур Ботченко.
У вагонах розташовані холодна та гаряча кухні, є і вагон з генераторами. Ще є багажний, вагон для персоналу та вагон-холодильник. Усі разом – шість вагонів можуть працювати тиждень без електрики. За цей час кухарі можуть приготувати 10 тисяч порцій гарячих обідів.
Серед персоналу є й такі, хто на собі пережив жахи окупації. Тож розуміють, наскільки така підтримка потрібна.
“Я сам з окупації вийшов, тому я, мабуть, трохи розумію людей, які там перебувають”, – каже Віталій.
Презентували потяг спершу у Києві, а далі він рушив у Харків, звідти – до Ізюма. У перший рейс кухарі приготували традиційні страви для свята Дня подяки.
“Наш фонд американський і нам хотілося б принести якусь традицію і в Україну. Тому День подяки є таким фактично днем вдячності людям, які допомагають і ми вдячні усім в Україні”, – каже представниця Фонду Говарда Баффета Юлія Степанюк.
Роздавати готові страви людям будуть волонтери: забиратимуть пакунки з потяга і далі розвозитимуть до сіл та містечок.
▶ На YouTube-каналі ТСН можна переглянути за цим посиланням відео: ТСН 20:00 за 24 листопада 2023 року | Новини України
Нагадаємо, як на Донеччині відбувається примусова евакуація.
Читайте також: