Про це пише DailyMail.
“Фіш енд чипс” — це один з найулюбленіших видів фастфуду у Великій Британії. Багато людей вважають, що найсмачніша страва — саме в газетному папері. Але чимало з них цікавляться, чому саме газета стала важливим елементом у подаванні цієї страви.
Ресторан і паб Sankey's Seafood в Танбрідж-Веллс, що в графстві Кент, поділився цікавим відео, яке розповідає про походження традиції загортати “фіш енд чипс” у газету. Це відео стало вірусним на TikTok завдяки своїм захопливим ідеям.
У закладі пояснили, чому раніше страву продавали саме в газеті — багато хто вважає, що так вона стає смачнішою.
Співробітник Метью виклав у соцмережах пост, де розповів про “цікаву та багату історію” цієї традиції.
Метью пояснив, що спочатку традиція загортати рибу з картоплею фрі в газету з'явилася через дефіцит паперу під час Другої світової війни, але згодом її скасували через проблеми зі здоров'ям. “Чи замислювались ви, чому ми колись загортали рибу з картоплею в старі газети? Давайте поговоримо про це,” — сказав він у відео на TikTok.
“Все почалося під час Другої світової війни, коли був великий брак паперу. Тому в магазинах риби і чипсів почали використовувати старі газети для пакування. Але з часом стало зрозуміло, що чорнило, яке ми використовували для друку газет, небезпечне для здоров'я, оскільки воно містить такі речовини, як бензин і свинець. Це викликало побоювання щодо отруєння свинцем через їжу. Врешті-решт ЄС заборонив пакування продуктів у використану газету”, — поділився Метью.
Потім Метью повідомив, що ця практика з часом змінилася, зазначивши: “Тепер ми використовуємо сертифіковані матеріали, які безпечні для харчових продуктів”.
“Іронічно, але багато ресторанів тепер друкують на своїх сторінках фальшиві газетні статті,” — жартівливо додав він, підкреслюючи, що це робиться для того, щоб зберегти традицію. Глядачі активно залишали коментарі, висловлюючи цікавість до фактів про “фіш енд чипс”, одночасно додаючи, що раніше це було “смачніше”.
Вони писали: “Колись це був шматок паперу, що не вбирав жир, а потім його загортали в газету, щоб зберегти тепло — їжа не торкалася газети. Не знаю чому, але тоді риба і картопля були смачнішими”. “Від того часу я не їв смачної риби з чипсами. Тепер риби в тісті майже немає, а чипси просто жахливі,” — скаржилися люди в коментарях.
Традиція загортати британський делікатес у газету втратила популярність у 1980-х роках через занепокоєння щодо гігієни їжі.
Читайте також: